Bálint György: 100 év tapasztalatával mondom, ez egy valóságos diktatúra

Akire érdemes odafigyelni.

A most vasárnap kerek századik születésnapját ünneplő Bálint Györggyel, vagyis az ország Bálint gazdájával készített ünnepi interjút a Népszava.

A népszerű kertészmérnök ebben azt mondja: a kertészet közel hozza az embereket, közösségeket egymáshoz.

Kifejti: amióta elkezdett öregedni, ezt egyre inkább fontosnak tartja, és örül, hogy az úgynevezett osztálytársadalom mára megszűnt a világban.

A hazai állapotok miatt szomorúságát és aggodalmát fejezte ki.

Azt látja, más országokban sokkal inkább megvalósulnak azok az értékek, amelyeket ő is vall. Meggyőződése, nincs jobb program a társadalomnak a francia forradalom hármas jelszavánál:

szabadság, egyenlőség, testvériség.

„Legfeljebb az utóbbit már szolidaritásnak hívom.”

Bálint György elmondta: 100 év alatt nem egy diktátor ténykedését élte át, és úgy véli, hiába jellemzik manapság autokráciaként a rendszert, az

„alapjában véve nem más, mint egy valóságos diktatúra”.

A társadalom felső elitje élvezi ki az egész társadalom termelési munkájának eredményét. Úgy, hogy a kutya sem foglalkozik az „alsóbb” réteggel.

Nem foglalkoznak a dolgozókkal, akik a mindennapi munkát elvégzik, a gyerekekkel, az öregekkel meg pláne nem. „Nekik főképp nehéz sorsot jövendölök.”

Bár családját a nácik megölték, őt a kommunisták kisemmizték, soha nem akart elmenni az országból, a magyar kultúra és a föld tartotta itthon.

(Népszava / 24.hu)

Valódi Hírek