Mellár leleplezte a Fidesz gazdasági növekedését

Buborék van nem növekedés.

Interjút készített a 168 Óra Mellár Tamás országgyűlési képviselővel, közgazdász professzorral, a Magyar Tudományos Akadémia tagjával.

Mellár szerint „a kormányzat nagyon büszke az öt százalék körüli gazdasági növekedésre. De ne felejtsük el, hogy 2010-hez képest GDP-arányosan több mint 40 százaléknyi uniós forrás érkezett. Emellett felhasználták a magánnyugdíjpénztári befizetések 10 százalékát és a jegybanki tartalék felét is. Mindehhez képest a 2010-es 80 százalékról 2020 végére 65,5 százalékos GDP-arányra csökkentik az államadósságot, vagyis 15 százaléknyi rést tömnek be az előbb felsorolt 50 százaléknyi pluszforrásból.”

Na de hol van a többi pénz? A professzor szerint

„itt van a nagy bűn, az elvesztegetett évtized, a kormány hatalmas mulasztása.

Egy ilyen soha vissza nem térő lehetőséget, ezt a mennyiségű közösségi forrást bűnös módon nem a modernizációra és a felzárkózásra fordította, hanem a gazdaság rövid távú felpörgetése érdekében elégette, többé-kevésbé az építőipari beruházásokra fordítva.”

Azt is elmondta, „olyan állami fejlesztéseket valósítottak meg, amelyeknek nincs komoly importigényük, rövid távon élénkítik a gazdaságot, de a technikát, a technológiát nem viszik előre, kapacitásokat nem hoznak létre, sőt a megépült létesítmények fenntartása később annyi pénzbe fog kerülni, hogy finanszírozhatatlan lesz. Gondolok itt

a stadionokra, uszodákra, kilátókra, térkövezésre.”

Az Orbánék által büszkén mutogatott gazdasági növekedésről is lehúzta a leplet: „Az első negyedévben az építőipari termelés volumenében 48 százalékkal növekedett. Ha azt nézem, hogy az építőipar részaránya a GDP-ből nyolc százalék, akkor ez azt jelenti, hogy a 2019-es első negyedéves 5,3 százalékból 3,5 százalék GDP-növekedést az építőipar hozott. Ez nem normális.

Építőipari és ingatlanpiaci buborék van.”

Hozzátette: „Nonszensz az is, hogy tavaly 22 százalékkal növekedett az építőipar. Az ágazat természetéből fakadóan nem nőhet jelentősen és tartósan jobban, mint az átlagos növekedés. Mesterségesen gerjesztetten pörög a piac, valójában nincs ekkora kereslet az ingatlanokra és az építésekre. Mindebből az is következik, hogy ténylegesen

nincs is akkora gazdasági növekedés, mint amekkorát kimutatnak.”

Valódi Hírek