Friss: Az Európai Bíróság fogja vizsgálni Handó Tündét

Szájerné a pácban.

Az Európai Bíróság dönthet arról: jogszerű-e, hogy Handó Tünde OBH-elnök nem hajlandó vezető pozícióba kinevezni a neki nem tetsző bírókat.

Az egész ott kezdődött, hogy Handó Tünde OBH-elnök nem akarta kinevezni fővárosi ítélőtáblai elnöknek Vasvári Csaba büntetőbírót.

Handó inkább érvénytelenítette a pályázatot, és újat írt ki,

hogy ne kelljen őt kineveznie. A bíró emiatt perelt, első fokon nyert is, másodfokon végül elbukta az ügyet.

A bíró most viszont előterjesztett egy előzetes döntéshozatali indítványt az Európai Bíróságnak, amelyben az is a kérdés, hogy az

EU-s joggal összeegyeztethető-e Handó Tünde túlhatalma.

Abszurd, de egy török anyanyelvű, de svéd állampolgárságú férfival szemben indult lőszerrel való visszaélés ügybe került bele az indítvány.

Három pontot fognak vizsgálni. Az első az alapüggyel kapcsolatos, hogy a védő szerint a török férfi anyanyelv-használati joga nem volt teljes körűen biztosított. A másik két pont már sokkal érdekesebb:

Az a magyar bíróságok rendszerszintű problémáiról és

Handó Tünde visszaélésszerű kinevezési gyakorlatáról szól.

Azt a kérdést teszik fel az Európai Bíróságnak, hogy az EU alapító szerződéseiben is garantált jogállamiság és a bírói függetlenség elveinek megfelel-e, hogy a magyar OBH-elnök, aki csak az Országgyűlés által elszámoltatható, tartósan a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes megbízással. Biztosított-e az uniós jogban is a legmagasabb szinten garantált tisztességes eljárás követelménye egy ilyen esetben?

Az is felmerül a végzésben, hogy az a tény, hogy a bírók kevesebbet keresnek, mint az azonos szinten és ugyanolyan régóta szolgálati viszonyban dolgozó ügyészek, összhangban van-e a bírói függetlenséggel.

(via azonnali.hu)

Valódi Hírek