Tiborcz cége sorompóval lezárta a balatonvilágosi strandot, nem engedik fürdőzni az embereket

Az egész országot a nevükre íratják.

Sorompó fogadja azokat, akik a megszokott strandolásra vagy horgászásra indulnának az egykori aligai partüdülőhöz – számol be róla a hvg.hu.

A területet január végén szerezte meg Tiborcz István és Mészáros Lőrinc cége, az Appeninn Holding.

A helyiek szerint ez volt a település egyetlen elérhető partközeli szakasza, amit most elzártak előlük.

Az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese, Bukovszki András azt mondta a lapnak, hogy a móló felé tartó utcaköz sorompóval való lezárása egyértelmű, hogy a gyalogosok közlekedése ellen irányult, a lezárástól beljebb pedig már kerítés épül.

A civilek attól tartanak, hogy az Appeninn Holding a továbbiakban is sérteni fogja a helybéliek érdekeit.

A vállalat képviselői június 8-án nyilvános tájékoztatót tartottak a lakosságnak, amelyen az egyesület tagjai nem kaptak megnyugtató válaszokat kérdéseikre.

A helyi ingatlantulajdonosok egyebek között arra voltak kíváncsiak, az Appeninn milyen jogon tiltja meg a Club Aliga bejáratánál, hogy bárki horgászbottal lemenjen a partig az üdülőkomplexum közútján, és milyen jogon tiltják hónapok óta a horgászatot, holott az aligai terület szerepel a kijelölt és engedélyezett balatoni horgászhelyek listáján.

Az üdülők azt is sérelmezik, hogy sorompóval zárták el a mólóhoz vezető közt, hogy a gyalogosok se tudjanak szabadon bejutni. A fürdőegyesület elnökhelyettese, Bukovszki András elmondta, hogy a kikötő kis mólójánál már épül a kerítés. Nem értik, hogy a harminc éve megszokott rendet most miért akarják megváltoztatni.

Az Appeninn képviselőinek válasza az volt, hogy azért akarják lezárni a kikötő területét, mert a mólón szemetelnek. A horgászok ezt kikérték maguknak, ám a vita egyre hevesebbé vált, így a moderátor szerepét betöltő polgármester bezárta a tájékoztatót.

Fekete Barnabás polgármester maga is vitatja, hogy a helyieket ki lehetne zárni az üdülő területéről, ezért egyeztetést kért az államtól. Javaslata szerint a terület új tulajdonosa és az állam között máig fennálló vagyonkezelői jogot kellene úgy meghatározni, hogy az a továbbiakban is garantálja a Balaton-part közösségi használatát.

(hvg.hu, 168 óra)

Frissítés: A Pro-Mot Hungária Kft. közleménye.

A 2019. június 28-án, pénteken megjelent sajtóhírekkel ellentétben a Club Aliga területét a korábbiakhoz képest lényegében változatlan feltételek mellett használhatják a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok: biztosított a számukra a szabad lejárás a strandra és a járművel történő ingyenes áthaladás is.

A sérelmezett helyzet a kikötő üzemeltetéséért felelős bérlő tevékenysége következtében állt elő, ugyanis a tulajdonos Pro-Mot Hungária Kft. jóváhagyása nélkül helyezte el a sorompót, így korlátozva a területre való bejutást.

Tájékoztatása szerint erre részben közlekedésirányítási szempontok miatt, részben a kikötő elkorhadt cölöpjeinek lecserélése érdekében volt szükség. A Pro-Mot Hungária Kft. felszólította a bérlőt az előző állapot helyreállítására. A móló további használatáról tárgyalások folynak a kikötő üzemeltetője és a helyi horgászegyesület között.

Az előző tulajdonos által készített ingatlanfejlesztési tervek felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van. Folyamatosak az egyeztetések továbbá a helyi önkormányzattal, és az Aligai Fürdőegyesülettel történő megbeszélésen is részt vettek a társaság képviselői. Az ingatlanfejlesztési projekt célja a korábban elhanyagolt üdülő megújítása a hosszú távon, üzletileg is fenntartható működés érdekében, a helyiekkel történő konzultációt követően.

Valódi Hírek