Kálmán Olga: Családanyaként tudom, hogyan kell megszervezni egy család életét! – Ami most van, siralmas

Remekül szerepelt az egyetlen női jelölt a tévévitán. A szomszédos országok után nálunk is beköszönt a női forradalom a politikában?

Vasárnap este harmadszor és utoljára csaptak össze az ellenzéki főpolgármester-jelöltek az ATV élő vitaműsorában.

A moderátor Simon András kérdésére, hogy milyen képességek teszik alkalmassá a jelölteket,

Karácsony Gergely úgy válaszolt: aki csapatkapitánynak készül, annak érdemes bővíteni a tudását folyamatosan. Elmondja, hogy ő január óta készül erre a feladatra.

Kálmán Olga kifejtette: nem fog politikusként beszélni, továbbra is az emberek nyelvén akar megszólalni. Ezért nem fogja ellenfeleit alázni és gyalázni, vagy elhallgatni a mutyit. „25 éve minden nap készültem a politikából, közéletből, gazdaságból, várospolitikából, most pedig cselekedni szeretnék” – szögezte le.

Kerpel-Fronius Gábor szerint ennek a városnak víziót kell adni, amihez kell tudni beszélni az emberekkel, be kell építeni a közös szándékokat Budapest irányításába. Én a munka világából jövök – jelentette ki a Momentum jelöltje, aki szerint van képessége arra, hogy megtalálja azokat az embereket, akikkel együtt tud dolgozni.

Ezután kvízkérdések következtek, mint például mennyibe kerül egy BKV-jegy, vagy mennyibe kerül egy nyugdíjas bérlet Budapesten.

A műsorvezető feltette a kérdést: mennyi pénzből gazdálkodhatott Budapest 2010-ben? Kálmán Olga szerint 560 milliárdból. A helyes válasz 535 milliárd. Láthatóan felkészültek voltak a jelöltek, nem tévedtek nagyokat.

A kérdésre, hogy mi lenne az első intézkedés, amennyiben főpolgármesterré választják őket,

Kerpel-Fronius Gábor azt válaszolta: elszámoltatási biztost nevezne ki, és a legértékesebb fővárosi szerződéseket áttekintetné, ha valamelyik hátrányos, azt megpróbálná felmondani. Szeretne egy átláthatósági biztost is, amivel a jövőbeni szerződéseket segítené. Emellett az üres bérlakásokat mérné fel, hogy azzal a rászorulókat segíteni lehessen.

Kálmán Olga az egészségüggyel kezdené. Programja szerint 5 percen belül lehetővé tenné, hogy szakorvosi rendelőbe lehessen időpontot foglalni, 15 percen belül legyen elérhető ügyeletes patika a főváros minden pontjáról, 25 percen belül pedig derüljön ki, hogy milyen orvosi segítségre van szüksége egy betegnek.

A másik fontos terület szerinte a köztisztaság: naponta fel kell mosni az aluljárókat, hetente az utcákat. Havonta 10 darab roncs buszt elektromosra cserélne. Kicsavarná a parkolást a kerületek kezéből és készpénzmentessé tenné. (ezzel elvágva a 444.hu által feltárt Fidesz-MSZP parkolómaffia lehetőségeit – a szerk.)

Emellett 18 éves kor alattiak számára ingyenes BKV-használatot adna, és azonnal megkezdené a 3-as metró klimatizálását.

Karácsony Gergely első három intézkedése az lenne, hogy a félmilliárdnál drágább ingatlanokra adót vetne ki, elkezdené a budapesti „Nagy-erdő programot” a Csepel-szigeten és csökkentené a diákok és felnőttek esetében is a BKV-bérletek árát.

Ami feltűnő volt a vita során, hogy a közönség első sorában ülő Szabó Tímea és Kunhalmi Ágnes folyamatosan pofákat vágott: a homlokukat ráncolták és a fejüket csóválták, miközben Kálmán Olga beszélt.

Hasonló viselkedést sem a DK-tól jelenlévő Dobrev Klára vagy Molnár Csaba, sem a momentumos Cseh Katalin nem tanúsított. (Ők is a közönség első sorában ültek.)

Szóba kerültek még az elszállt ingatlan-árak, a túlterhelt autósforgalom, az egészségügy és a légszennyezettség is.

Végül mindhárman 2-2 percet kaptak, hogy kortesbeszédeket tartsanak maguk mellett, a sorrendről sorsolással döntöttek.

Elsőként Kerpel-Fronius Gábor azt mondta: szerinte az ellenzéki jelöltek között nem szakpolitikai vita van, hanem azt az embert keresik, aki a legalkalmasabb Tarlós István kihívójának. Ő azt gondolja, ezt nem lehet baloldali belügynek tekinteni. A legfontosabb, hogy létrehozzanak egy olyan szövetséget, amiben meg vannak szólítva azok, akik ’98-ban a Fideszre szavaztak, és azok is, akik a Sétáló Budapest hívei.

Karácsony Gergely következett, aki szerint nem az ellenzék jelöltjét keresik, hanem mindenkinek alternatívát akarnak adni, aki a városban változást akar. Nem csak Tarlós Istvánnal kell szerinte megküzdeni, hanem Budapest nagy problémáival is, emiatt is szükséges, hogy a jelölt „a budapestiek jelöltje” legyen.

Kálmán Olga zárszavában arról beszélt: mindenki biztos lehet benne, hogy ő nem fog pártpolitikusként mozogni, ha főpolgármester lesz.

„Egyvalamit nagyon megtanultam családanyaként, dolgozó nőként: a család életét meg kell szervezni. Én meg fogom szervezni mindannyiunk közös életét!” – fogalmazott, amire vastapsot kapott.

Kálmán Olga azt kérte, szavazzanak rá az előválasztáson, hogy azt a nemtörődömséget, ami ma Budapestet jellemzi, személyesen vethesse Orbán bábjának, Tarlós Istvánnak a szemére, októbertől pedig nekiláthasson egy, az emberekre odafigyelő Budapest megszervezéséhez.

NYF-kommentár: Nos, mit tehetnénk hozzá? Aki budapesti, és még nem adta le szavazatát az előválasztáson, szerdán délig megteheti az alábbi helyszínek valamelyikén:

.

Add tovább cikkünket, hogy mindenkihez eljusson!

Valódi Hírek