Orbán lebukott, levélben magyarázkodik az EPP bölcseinek a magyar helyzetről

Mintha nem is erről az országról írt volna.

Nemrég még elhajtotta Orbán Viktor a három bölcset (Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel), amikor Magyarországra jöttek volna, illetve egy kormánypárti politikus az EP-választás után arról beszélt, hogy el vannak felejtve, most viszont már levelet írt egyiküknek a kormányfő.

Ez nem csoda, a bölcsek feladata lett a Fidesz néppárti felfüggesztése után, hogy értékeljék a magyar kormánypárt tevékenységét, vizsgálják a magyar jogállamiságot és azt is,

mennyire illenek az Európai Néppártba.

A Népszavához került Orbánnak a Wolfgang Schüsselhez írt levele, amiben, mint kiderült magyarázkodik, olykor hazudik, esetleg féligazságokat puffogtat.

Jól jellemzi a válaszokat, amit Orbán arra a kérdésre írt, hogy miért az kampányolt az EP-választásban az EU és az EPP ellen:

ők csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Wolfgang Schüssel

Orbán szerint a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még egyetlen eljárást sem az országgal szemben az Európai Bíróság. A magyar bíróságok függetlensége pedig garantált az alkotmányban, bár a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról lapított.

Szerinte a szólás-, és véleményszabadság hazai helyzete miatt sem kell aggódni, megemlíti a KESMA-t, de továbbra is azzal jött, hogy a legfontosabb közéleti médiumok – az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava –

kormánykritikusak.

A korrupcióról is írt, ami miatt szerinte nincs ok szégyenkezni. Orbán ezt azzal próbálja igazolni, hogy az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomázást von maga után, az európai átlag pedig csak 42 százalék. A Tiborcz-ügyet ebből természetesen kihagyta.

A CEU kapcsán azt hazudta: Önként távozott az egyetem Bécsbe,

senki nem vegzálta, különösen a kormány nem.

Valódi Hírek