Százezren követelték a miniszterelnök lemondását Prágában (+videó)

A közmédia pedig élőben közvetítette.

Több mint százezren tüntettek kedden Prágában Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is. A főügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A prágai tüntetés szervezői szerint a Vencel téren összegyűlt

tiltakozók száma meghaladta a 120 ezret,

míg a rendőrség nem hivatalosan 100 ezer résztvevőről beszélt. Abban azonban egyetértés van, hogy a közszolgálati hírtelevízió által is egyenes adásban közvetített kormányellenes megmozdulás egyike volt az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéseknek.

Tekintettel a váratlanul magas részvételre, a szervezők – a Millió pillanat a demokráciáért civil társulás vezetői – bejelentették: a következő Babis-ellenes tüntetést június 23-án Prága legnagyobb terén, a Letná téren tartják.

A tiltakozássorozat konkrét oka, hogy az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, Marie Benesová igazságügyi miniszteri kinevezésének legfőbb célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

Mint ismert: A Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra.

Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást.

A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást.

A rendőrség egy hónapja vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, És javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

Valódi Hírek