Gréczy Zsolt: Fogadják el, hogy mi is ugyanannyira magyarok vagyunk, mint önök! (+videó)

Drámai beszédet tartott a DK politikusa a nemzeti összetartozás kapcsán.

„Természetesen Trianon nemzeti tragédia, amit érző lélekkel mindenki fájdalomként él meg”

– kezdte felszólalását a DK képviselője, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet: Trianon nem előzmények nélkül történt.

„Volt előtte egy I. világháború, amelyet többek között Magyarország robbantott ki, és amelyet elvesztettünk, ennek lett a következménye a valóban aránytalan trianoni békeszerződés. Annak az embernek, aki belevitt minket ebbe a háborúba, önök szobrot állítottak a Kossuth téren.”

– utalt Tisza Istvánra a DK szónoka, aki kifejtette: Trianonnak nem csak az országterületek elcsatolása lett a következménye, hanem az is, hogy Magyarország belesodródott a II. világháborúba, amelyben a történelem egyik legnagyobb gazemberét szolgáltuk ki.

Nagyon örülök annak, hogy a Fidesz nem áll fel, és nem vonul ki a Trianon szó hallatán a Parlamentből, ahogy ezt tették az Antall-kormány idején

– emlékeztette Gréczy a saját múltjára a Fideszt.

A DK támogatja, hogy a határon túli közösségek ápolhassák kultúrájukat, hagyományaikat, mindazt, ami összeköti őket az anyaországgal. Sőt, a DK az autonómia-törekvéseket is támogatja, amennyiben az nem belpolitikai célú konfliktusgenerálás – tette hozzá az ellenzéki politikus.

„A nemzeti érzés nem a jobboldal sajátja! Nem a Fideszé vagy a Fidesz-szavazóké, de még csak nem is a Jobbiké vagy a Mi hazánké!”

– hívta fel a figyelmet Gréczy Zsolt, hozzátéve: „mi ugyanúgy magyarok vagyunk, és érzünk felelősséget a magyar nemzetért, ahogy önök!”

A politikus felidézett egy korábbi történetet is:

„Amikor 2003-ban 20 éves volt az István, a király című rockopera, akkor jutott el először Erdélybe, Csíksomlyóra. A Medgyessy-kormány idején! Én voltam a rendezvény sajtófőnöke.

Az utolsó pillanatban még felhívtam Kovács László külügyminisztert, mert a szervezők azt mondták, hogy még kell néhány millió forint, hogy minden rendben legyen, és Kovács László a saját miniszteri keretéből odaadta ezt a pénzt.

Szeretném jelezni, hogy nem csak önöké a nemzeti érzés, nem csak önöké a nemzeti szimbólumok képviselete!”

– fogalmazott Gréczy Zsolt.

Videó:

.

 

Valódi Hírek