Friss: Megszólalt Gyurcsány Ferenc a DK tegnapi 16 százalékos áttörése után (+videó)

Fontos bejelentéseket tett.

Rendkívüli sajtótájékoztatott tartott Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn, miután a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékos eredménnyel az ellenzék vezető ereje, és egyetlen középpártja lett a tegnapi választásokon.

Gyurcsány elmondta: a vasárnapi választás igazi nagy vesztese a Fidesz volt.

„Orbán Viktor meg akarta változtatni az európai politika sodrát, és ez a kísérlet elbukott.”

– jelentette ki, hozzátéve: olyan Európai Parlament fog épülni, amely szemben áll Orbán elképzelésével.

Teljesen érdektelen, a Fidesznek hány mandátuma van az EP-ben, a fő kérdés az, hogy lesznek-e szövetségesei az új parlamentben.

Gyurcsány szerint ezzel a politikával Orbánéknak nincs helye a néppárti frakcióban. Vagy megy valamelyik nacionalista frakcióba, vagy független képviselői lesznek. Orbán Viktor érdekérvényesítő képessége drámaian csökkenni fog az új európai parlamentben, és ennek a magyar állampolgárok fizetik meg az árát – jelentette ki a DK elnöke.

A pártelnök arról is beszélt, hogy míg a Fidesz elveszítette szavazóinak egyharmadát, azalatt a DK és a Momentum megduplázta a támogatottságát, ez a két párt volt a legsikeresebb a mozgósításban.

Gyurcsány szerint a DK volt a leginkább képes arra, hogy a Fidesz politikájával szemben egy ellenkező víziót állítson fel.

A DK érdeme az volt, hogy egyenesen, őszintén, érthetően beszélt.

– jelentette ki.

Gyurcsány kiemelte, hogy ebben nagy szerepe volt Dobrev Klárának, aki sok szavazót hozott a pártnak, és a személyes teljesítménye jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy négy képviselői mandátumot szereztek vasárnap.

„Az ellenzék számára a legfontosabb tanulsága a választásnak, hogy Budapestet és a vidéki városok sokaságát, átfogó ellenzéki összefogással fel lehet szabadítani” – mondta a DK elnöke.

Ugyanakkor nem támogatja azt, hogy a DK választási sikere után gondolkodás nélkül kinyissák az ellenzéki megállapodásokat.

Ahol kirívó aránytalanság van, némi korrekcióra lehet lehetőség.

– tette hozzá.

(MTI, Index)

Azt, hogy a DK-gyűlölő megmondóemberek hogyan reagáltak Dobrev Kláráék sikerére, ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze:

Dühösek és frusztráltak lettek a DK-gyűlölő megmondóemberek Dobrev Klára sikere miatt

.

Valódi Hírek