Dobrev Klára: A DK még egy mandátumot elvehet a Fidesztől, ha vasárnap összeszedjük magunkat! (NYF-interjú)

Dobrev Klára szerint a legfrissebb mérések azt mutatják, hogy a Demokratikus Koalíció vált a legerősebb ellenzéki párttá, ezért a DK-nak van a legnagyobb esélye, hogy 3 mandátumot szerezzen, és ezzel elvegyen még egy helyet a Fidesztől. Utolsó interjú a holnapi szavazás előtt Dobrev Klárával.

NYF: Orbán Viktor szerint történelmi jelentőségű lesz a vasárnapi EP-választás. Ön is így látja?

DK: Ó, akkor valamiben egyetértünk Orbán Viktorral! Igen, mindenképpen, hiszen kiderül, hogy bebizonyítjuk-e mi, európai magyarok, hogy többségben vagyunk, vagy pedig hagyjuk, hogy a Fidesz tovább sodorjon minket kifelé az Európai Unióból.

NYF: A legrosszabbkor jött a Fidesznek az osztrák Strache-botrány. Ön szerint lesz hatása a választásokra, hogy összeomlóban van Orbán szövetségi rendszere?

DK: Igen, most már pontosan lehet látni, hogy a szélsőjobboldali pártok, beleértve a Fideszt is, orosz érdekeket szolgálnak. Miközben verik a mellüket, hogy ők a nagy hazafiak, aközben tartják a markukat Putyinnál. Május 26-án
azt fogjuk látni, hogy Orbán brutális vereséget szenved Európában.

Kisebbségbe fog kerülni az, amit ő és a többi hozzá hasonló gazember képvisel.

Többségben lesznek azok, akik az egyre erősebb szövetségbe tömörülő Európát támogatják.

NYF: Akkor mondjuk el itt is: Putyin célja az Európai Unió szétverése, Európa destabilizálása, és ennek ügynöke a magyar miniszterelnök.

DK: Ez nyilvánvaló. Orbán Viktort és köreit látjuk a Paks2 beruházás környékén meggazdagodni. Az Orbán által beengedett orosz bank első hitelfelvevői között szintén Orbán barátait látjuk. Ők nagyon rendesen meggazdagodnak ebből az orosz kapcsolatból, miközben gátlástalanul árulják el az ország érdekeit.

NYF: Elképesztő intenzitással kampányolta végig az elmúlt heteket. Milyen érzés ilyen töménységben találkozni az ország problémáival?

DK: Megrázó és felemelő egyszerre. Minden fórum után ott maradok beszélgetni az emberekkel, számtalan történettel keresnek meg. Csütörtökön és pénteken 36 óta alatt bejártam mind a 19 megyét, rengeteg szeretetet,
ölelést kaptam. És persze beszélgettünk. Meghallgatni az embereket – szerintem ez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az ember jó politikus lehessen. Azt látom, hogy

a mai fideszes elit nem száll ki a magánrepülőkből, luxusjachtokból, helikopterekből,

hogy akár egy szót is váltson egy átlag választópolgárral. Pedig ez az egyik legfontosabb dolga egy politikusnak.

NYF: Mik a legjellemzőbb problémák, amit visszatérően hall az emberektől?

DK: Az egyik legdrámaibb probléma a megélhetés: sok nyugdíjas jön oda hozzám, akiknek a nyugdíja évek óta nem emelkedett. A Fidesz átalakította a nyugdíjszámítás módját, hogy csak az inflációtól függjön, de az az infláció,
amivel a Fidesz számol, nem ugyanaz, mint amit a nyugdíjas tapasztal, amikor elmegy a piacra.

Jönnek tömegével olyan szolgálati és rokkantnyugdíjasok, akiket egyik percről a másikra lökött létbizonytalanságba a Fidesz, amikor elvette a járandóságukat.

Jönnek emberek, akik 30-40 ezer forintból élnek egy hónapban,

szerintem ez megengedhetetlen. És jönnek azok is, akik dolgoznak, de még a minimálbért sem keresik meg.

És ami mindenhonnan ömlik, az az egészségügy. Kijelenthetjük, hogy a magyar egészségügy összeomlott. Vannak kis szigetek, amelyek az ápolók és az orvosok hősiességének köszönhetően még tartják magukat, de a halálozási statisztikákból az látszik, hogy a magyar egészségügy nem működik. 24 ezer embert veszítünk el minden évben, akik korszerű ellátással megmenthetők lennének.

NYF: Egy friss kutatás szerint az ellenzéki szavazók elsöprő többsége is támogatja az Európai Egyesült Államok programját. Hogyan értékeli ezt az eredményt?

DK: Nagyon örültem neki, ez egy erős visszaigazolás. Azt látom, hogy ahova eljut a szavam, eljut a DK magyarázata, hogy mit jelent az Európai Egyesült Államok, ott azt egy friss kutatás szerint az emberek háromnegyede
támogatja.

Nagyon fontos jel volt ugyanebben a felmérésben, hogy az erős Európát (ami pont az ellentéte annak, amit Orbán akar), még a Fidesz-szavazók többsége is jónak tartja. Azon dolgozom, hogy a jobboldaliakhoz is
eljusson a DK magyarázata, mert biztos vagyok benne, hogy ott is nagyon sok támogatót tudnék szerezni.

NYF: Orbánék nagyon ritkán szokott ellenzéki politikusokat vagy ellenzéki programokat konkrétan emlegetni. Az Európai Egyesült Államokat azonban többször néven nevezik, és próbálnak vele riogatni.

DK: Meg is tudom érteni! Az Európai Egyesült Államok ugyanis a magyarok számára az egyetlen járható út. Egy ember számára azonban komoly veszélyt jelent, és ezt az embert Orbán Viktornak hívják.

Az egyesült Európa veszélyt jelent arra a birodalomra, amit Orbán itthon magának felépített.

Az Európai Egyesült Államok képes közvetlenül is megvédeni az állampolgárait, egyrészt a nagy globális kihívásoktól, mint a multicégek túlhatalma vagy a klímaváltozás, de akár a saját diktatorikus kormányuktól is, amikor meg kell védeni a sajtószabadságot, a bíróságok függetlenségét, vagy amikor elveszik a magánnyugdíjat, vagy a szolgálati nyugdíjat. Egy erős Európa ezt is képes lenne megakadályozni.

Ma két karakteres program versenyez: a Fidesz által képviselt, Európa gyengítését célzó program és a DK programja az Európai Egyesült Államok megteremtésével.

NYF: Már minden felmérés 10 százalék táján méri a DK támogatottságát. Mit tapasztal, honnak jönnek a DK új szavazói: más pártoktól vagy a bizonytalanoktól?

DK: Járva az országot, nagyon sok olyan tapasztalatom van, hogy olyanok jelennek meg a rendezvényeinken, akik korábban soha. Helyben ugye ismerik egymást az emberek, tudják egymásról, hogy ki volt aktív a politikában, és ki
nem. Tőlük hallom, hogy nagyon sokan jönnek, akik eddig nem politizáltak.

A felmérések szerint is a DK képes volt teljesen új szavazókat megszólítani.

Azt a hitet akarom visszaadni az embereknek, hogy szólhat a politika róluk, a közös ügyeinkről. A közös ügyeinket pedig úgy hívják, hogy kórházak, iskolák, nyugdíjak, szegénység, utak, és így tovább. Döbbenetes, hogy van egy
miniszterelnök, akinek a beszédében ezek a szavak el sem hangzanak! Látszik, hogy a gondolataiban sincs benne, nem érdekli őt ez. Az a legfőbb célunk, hogy Orbán után újra normális legyen Magyarország, és ezekről az ügyekről szóljon a politika.

NYF: Hogy látja, meglesz a DK-nak az áhított három mandátum?

A kampány legelején a közvélemény-kutatások, valamint a hazai és nemzetközi mandátumbecslések egy mandátumra mértek minket. Ma ott tartunk, hogy a legfrissebb kutatások szerint

a DK-nak van a legnagyobb esélye arra az ellenzéki pártok közül, hogy három mandátumot szerezzen az EP-ben.

Ebben bízom. És nem csak azért mert ezzel a DK növelni tudná a mandátumai számát, hanem mert ezzel egy újabb képviselői helyet tudnánk
elvenni a Fidesztől. Ez pedig hitem szerint az ország érdeke.

NYF: Ha jól tudom, volt egy „megnemtámadási szerződés” az ellenzéki pártok között, hogy nem fogják egymást ekézni a kampányban, ennek ellenére kapta a mérgezett nyilakat az MSZP irányából, különösen Tóth Bertalantól és Ujhelyi Istvántól.

DK: Amikor ebbe a kampányba belekezdtem, ígéretet tettem magamnak, hogy nem fogok a többi ellenzéki pártról rosszat mondani, és ha ők támadnak, akkor sem fogok reagálni. Büszkén mondhatom, hogy sikerült betartanom ezt a vállalásomat, ezért most se kérje tőlem, hogy reagáljak erre. Ez az ő dolguk, én megyek előre, a mi ellenfelünk a Fidesz, nem az MSZP, vagy bármely másik ellenzéki párt.

NYF: A legnagyobb problémák egyike az apátia: az emberek belefásultak, hogy 30 éve azt mondják nekik, hogy mindjárt jó lesz, már csak ezt a kicsit bírjátok ki. Hogyan tudja ebből a közönyből kiszakítani az embereket?

DK: Az Európai Unió sok fejlődési fázison megy át: egy békeprojektként indult, egy erős gazdasági együttműködéssel folytatódott, és most azt lehet érezni mindenfelé, hogy újra kinyílt egy ajtó:

belépünk egy még szorosabb Európába, a szociális Európába.

Efelé tartunk, ami egy fantasztikus lehetőség, és ebből nem szabad kimaradnunk. Az Európai Egyesült Államok az a hely, ahol lesz európai minimálbér, minimálnyugdíj és európai családi pótlék. És ez láthatóan vonzó a magyar embereknek is.

NYF: Miután bejutott az Európai Parlamentbe, mi lesz az az első 1-2 ügy, amit azonnal kezdeményezni fog, vagy elkezd hozzá szövetségeseket gyűjteni?

DK: Ahogy igazolják a mandátumunkat, abban a pillanatban elkezdődik a következő hétéves uniós költségvetés elfogadása. Ez fogja meghatározni azt, hogy Európa a következő 7 évben milyen területekre fog többet költeni. Itt
kell megtenni azokat a lépéseket, amelyek például az európai minimálbér, minimálnyugdíj, európai egészségügyi minimum és a nagyvállalatokra kivetett európai multiadó felé vezetnek. Azonnal elkezdünk kőkeményen dolgozni, hogy elinduljunk az Európai Egyesült Államok felé.

NYF: Mit üzen a még hezitálóknak?

DK: Mindenkinek üzenem, aki belefásult abba , hogy „úgysem lehet Orbán ellen mit tenni”:

de lehet!

Minél többen el kell menni vasárnap szavazni! Miközben Orbán kiépített egy diktatúrát, nekünk meg kell mutatnunk, hogy igenis többségben vagyunk. Minél nagyobb erőt tudunk most vasárnap felmutatni, annál hamarabb bukik meg Orbán, és indulhatunk el egy erős és szociális Európa felé.

Valódi Hírek