Már huszonötezren számolhatják a szavazatokat vasárnap, az ellenzék összekapta magát

Elméletileg már nem állnak rosszul.

A szerda kora délelőtti adatok szerint 25.509 szavazóköri delegáltat jelentettek be a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok, amelyeknek összesen 185 ezer ilyen hely betöltésére lett volna lehetőségük – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. A bejelentések feldolgozása még tart.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, 14.195-öt. Az MSZP-Párbeszéd 4829-et, a Demokratikus Koalíció 2736-ot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2696-ot, a Mi Hazánk Mozgalom 487-et, a Momentum Mozgalom 289-et, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 140-et, az LMP 135-öt, a Magyar Munkáspárt pedig 2-t.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10.277-be – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba

két-két tagot küldhettek a pártok péntek délután 16 óráig.

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, azt ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében.

Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek