Amerikai lap: Ha nem válik be Trump mosolydiplomáciája, lecsaphatnak Orbán embereire

Csattanhat az ostor.

Az Egyesült Államok kész szankciókkal sújtani több Orbán Viktorhoz közeli személyt, mert Magyarország egyre növekvő kockázatot jelenthet a nyugati érdekek számára – írja a The Wall Street Journal.

Az amerikai kormány egyelőre kivár a büntetőintézkedésekkel, még abban a reménykednek, hogy működik Donald Trump mosolydiplomáciája, Orbán Viktor pedig hajlandó Magyarországot a nyugati érdekszférában tartani.

A lap azt is részletezi, hogy mit várnának el Orbántól:

elköteleződést az Egyesült Államok mellett,

aminek a jeleként Magyarország amerikai gázt importálna, ratifikálná a kétoldalú védelmi megállapodást vagy támogatná azt az amerikai kampányt, amelynek célja megakadályozni, hogy Kína építhessék a következő generációs internetes infrastruktúrát.

Mindez akkor várható, ha a Trump hangnemet vált, vagy 2020-ban elveszti Trump a választást és új,

demokrata adminisztráció veszi át az irányítást a Fehér Házban.

Az amerikaiak a korrupció elleni fellépésre hivatkozva dönthetnek magyar személyek elleni szankciók bevezetéséről a Magnyitszkij-törvény, az úgynevezett Global Magnitsky Act alapján. Erre hivatkozva bárkit büntetőintézkedésekkel sújthatnak korrupció vagy az emberi jogok megsértése miatt, egyik célpontként a lap Mészáros Lőrincet nevezi meg.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, Mészáros Lőrincet semmiféle korrupcióért nem lehet felelősségre vonni, az egészet csak az

amerikai kormányzat és a kongresszus liberálisai találták ki.

A lap arra is kitért, hogy nem csak Mészárosra figyeltek fel, hanem Orbán Viktor vejére, Tiborcz Istvánra is az Elios ügy miatt, és vizsgálják Rogán Antalnak a szerepét is abban, hogy az Orbán-kormány

a magyar sajtó jelentős részét a befolyása alá vonta.

Mindeközben Márki-Zay Péter és Kész Zoltán Washingtonban tárgyal a külügyminisztériumban és arról számoltak be, hogy a Biztonsági és Együttműködési Bizottság kongresszusi irodájában , hogy a szankciók megfontolása erős üzenet lehet az Orbán-kormány irányába.

(via 168 Óra)

Valódi Hírek