Fekete-Győr András: Egy fillért se fizessen az Unió azoknak, akik nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez! (NYF-interjú)

Miért kellett nekirongyolni Gyurcsánynak? Mit tesznek, hogy ne jussanak Fodor Gábor sorsára? Felelős-e Szél Bernadett a fideszes kétharmadért? Mikor megy börtönbe Tiborcz István? Valódi interjú a Momentum elnökével.

NYF: Pár napja egy videóban azt állította: Tiborcz István kezéhez vér tapad. Az ügy előzménye, hogy elütöttek egy nőt Pécsett az Elios-lámpák „fénye” alatt, aki meghalt. Bár az ok-okozati összefüggést még senki nem bizonyította, ön mégis kijelenti, hogy a Tiborcz-lámpák működésképtelensége miatt kellett meghalnia a nőnek.

FGYA: Legfrissebb hír T. Istvánról, hogy ahelyett, hogy bíróság előtt várná a börtönbüntetését bűnszervezetben elkövetett csalás miatt, felkerült a 100 leggazdagabb magyar listájára. A rendszerváltás befejezése után T. István vagyonát M. Lőrincéhez hasonlóan

vissza kell adni a magyaroknak, akiktől ellopták:

orvosoknak, tanároknak, tűzoltóknak. A sor hosszú lesz. Ami pedig a pécsi tragédiát illeti, nemrég a helyszínen jártam és a helyi lakosok egybehangzó állítása szerint az egy megvilágítatlan, életveszélyes kereszteződés, ahol nem lehet látni, ha valaki átkel a zebrán.

NYF: Amikor az MSZP-SZDSZ-kormány idején 2007-ben meghalt egy férfi kórházba szállítás közben a mentőben, a Fidesz azzal kezdett kampányolni, hogy „megvan az egészségügyi reform első halálos áldozata”. Mennyire elegáns dolog egy halálesetet politikai célokra felhasználni?

FGYA: Ma Magyarországon évente 24 ezren halnak meg azért, mert nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Vagyis minden évben egy közepes méretű magyar várost veszítünk el az Orbán-rendszerben a kivándorláson felül! Ez a korrupt kormány felelőssége, amelyik migránsokról hadovál, miközben magyarok tömegei halnak meg orvosi ellátásra várva. Több orvosra és ápolóra van szükség, ezért rögtön egy 60 százalékos béremeléssel kezdenénk. Hosszú távon az egészségügyi béreknek nemzetgazdasági szinten a top 3-ba kell kerülniük.

NYF: De a vértapadós mondattal ön megelőlegez egy szakértői véleményt. Egyébként most már elárulom, azért kezdtem ezzel a kérdéssel a beszélgetést, hogy megmutassam: mennyire könnyű bármely politikusnál egy kifogásolható mondatot vagy cselekedetet találni, ha nagyon akarunk találni. Ön pedig pár napja nagyon akart, amikor egy nyilvános posztban azzal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, hogy a kameráknak „riszál”. Mennyire volt szerencsés ez a poszt?

FGYA: Egy közszereplő, főleg, ha egy volt miniszterelnökről beszélünk, tartsa be a társadalmi együttélés normáit. Ordító tiszteletlenség, ha valaki késve megjelenik egy tüntetésen, ahol épp egy pedagógus beszél a színpadon az állását kockára téve, a delikvens pedig ad három interjút a kameráknak, megcsókolgatja a híveit, és fel-alá sétáltatja a kamerákat, amivel minden néző figyelmét elvonja. Ez nagyon ciki.

Az egy dolog, hogy Gyurcsány Ferencről szólt a posztom, de valójában minden politikustársamhoz szóltam vele. Az Orbán-rendszerben számtalan tüntetést fogunk még látni, rengeteg védtelen ember fog ezeken felszólalni, tiszteljük meg őket azzal, hogy figyelünk a gondolataikra. Én mindig azt mondom az interjút kérő újságíróknak, hogy a beszédek után szívesen nyilatkozom nekik.

NYF: Nem vitatva, hogy tartalmilag igaza van, nem érzi úgy, hogy taktikailag mégis hiba volt muníciót adni a Fidesznek? A kormánypárti média napokig azon tudott élvezkedni, hogy lám, megint egymást ekézi az ellenzék.

FGYA: Az, hogy van egy közös ellenfelünk Orbán Viktor személyében, nem jelentheti azt, hogy ne kritizálhatnánk más ellenzéki pártok vagy politikusok viselkedését, tetteit. Ha ezt nem tesszük meg, akkor elveszítjük az erkölcsi és politikai tartásunkat. Konstruktív kritikának a kampányidőszakban is helye van.

NYF: Esetleg nem arról van szó, hogy az önkormányzati együttműködés miatt elkezdték önöket a támadni a jobbikos és LMP-s trollok, mondván lepaktáltak a baloldallal, önök pedig megijedtek, hogy elveszíthetik a Momentum külső héján lévő szavazókat, és nekik akartak egy nagyon erős üzenetet küldeni, hogy „nyugi, még mindig utáljuk a Gyurcsányt”?

FGYA: Nincs erről szó. A kritikától pedig nem megijedünk, hanem megfontoljuk.

.

NYF: Soproni Tamás pár hete az ATV-ben bocsánatot kért, amiért nem léptek vissza elég körzetben, és ezzel hozzájárulhattak a Fidesz kétharmadához. Egyeztetett nyilatkozat volt, vagy Soproni Tamás magánakciója?

FGYA: Ez egy tény. Volt két olyan választókerület, ahol a Momentum visszalépése ellenzéki mandátumot eredményezhetett volna. Végül 12 helyen léptünk vissza, ezek nagy részében az ellenzék győzni tudott. Én magam is visszaléptem a választókerületemben, így az LMP-s Csárdi Antalt segítve a Parlamentbe. Nyilván minden pártnak megvan a felelőssége a kétharmadban, nekünk is, bár talán arányaiban a legkisebb. Tanultunk belőle.

NYF: Elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan leigazolják Szél Bernadettet a Momentumba? Látható egyfajta közeledés…

FGYA: Decemberben kapcsolt magasabb fordulatszámra a közös munka, hiszen Bernadett egy nagyon agilis, cselekvő politikussá változott az LMP-től függetlenedve.

Gyorsan egymásra találtunk

a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken, mert a Momentum lendülete, kreativitása találkozott Szél Bernadett és Hadházy Ákos konfrontatív aktivitásával. Ez az időszak egyfajta természetes szövetséget alakított ki köztünk. Nagyon örülnék, ha a jövőben közös pártban tudnánk dolgozni Szél Bernadettel és Hadházy Ákossal. Ennek megvalósulásához persze további közös akciók és idő kell. Nem sietünk.

NYF: Bár én magam hiszek a bűnbocsánatban, mégiscsak nehéz elvonatkoztatni attól, hogy Szél Bernadett személyében a fideszes kétharmad egyik szimbolikus felelősét igazolná le a Momentum. Tudjuk, hogy csak Budapesten 5 olyan körzet volt tavaly, ahol kisebb különbséggel nyert a fideszes jelölt, mint ahány ellenzéki szavazatot elvitt az LMP teljesen esélytelen jelöltje. Az öt parlamenti mandátum! Közelében nem lennénk a fideszes kétharmadnak, és nem kellene most a fideszes különbíróságok meg egy csomó más aljasság miatt aggódnia az országnak, ha az LMP hajlandó lett volna arra a belátásra, amire például a DK képes volt, amikor egyoldalúan visszaléptek Szél javára a budakeszi körzetben.

FGYA: Bár én nem vagyok LMP-tag, és az elmesélések alapján emiatt nem is szoktam szomorkodni, azért azt tudnunk kell, hogy az LMP-ben a társelnököknek közel sincs akkora befolyásuk a párt politikájára, mint például Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor pártjaiban. Van náluk egy bázisdemokratikus kongresszus, amelynek az álláspontját kvázi ügyvivőként hajtja végre az LMP elnöksége, de a politikai felelősséget már nekik kell viselniük. Ebbe az abszurd helyzetbe szorult bele Szél Bernadett és Hadházy Ákos is. Ők szerettek volna együttműködni a többi párttal, de tiltva volt ez számukra.

NYF: Ha annyira nem értett egyet Szél Bernadett a saját pártja politikájával, akár le is mondhatott volna. Majtényi László lemondott az ORTT-elnökségről, amikor nem tudta megakadályozni a Fidesz-MSZP mutyit a rádiófrekvenciákban.

FGYA: Nem szeretem az utólagos okoskodást, és egyikünk sem tudja magát beleképzelni Szél és Hadházy helyzetébe. Tény és való, hogy nem sikerült közös nevezőre hozni az LMP kongresszusát a rendszerváltást akaró tömegekkel. Amit én magabiztosan állíthatok, hogy az a politikai munka, amit Szél Bernadett és Hadházy Ákos azóta végeznek, alkalmassá teszi őket arra, hogy a jövő Magyarországának építői legyenek. Szerintem örüljünk annak, hogy nem égtek ki, hogy itt vannak köztünk, és dolgoznak a változásért!

.

NYF: A napokban jött ki egy MTA-kutatás, amely szerint már nem a Jobbik, hanem a Momentum a legnépszerűbb párt a fiatalok körében. Láttam, hogy nagy volt az öröm, a központi Momentum-oldalon kívül minden politikusuk külön is megosztotta a hírt. Hogyan értékeli az eredményt?

FGYA: Tavaly az áprilisi választáson a minket választók 60 százaléka elsőszavazó volt, tehát benne volt a levegőben, nem lepett meg. Ezzel együtt felemelő érzés azt látni, hogy a jövő Magyarországának orvosai, tanárai, mérnökei, informatikusai a Momentumot választják minden másik párt előtt. De ami a legfontosabb: bizonyítást nyert, hogy az

Orbán-rendszer nem tudta a saját képére formálni a fiatalságot,

hiszen magukat túlnyomó többségben szabadgondolkodásúnak, européernek, nyugatosnak mondják. Az, hogy a jövő nemzedékeinek körében sikerült legyőznünk a Fideszt, azt jelenti, hogy a Fidesz hamarosan a múlté. Nagyon köszönjük nekik a belénk vetett bizalmat, hatalmas erőt ad ez nekünk a munkánk folytatásához.

NYF: A Momentum az Európai Parlamentben az ALDE frakcióhoz csatlakozott, és más kérdésekben is eléggé világosan deklarálta, hogy liberális párt. De milyen perspektívája van Magyarországon egy liberális pártnak? Az SZDSZ megszűnt, a Fodor-féle Liberálisok soha nem is létezett, legfeljebb könyvelési tételként, legutóbb pedig az Együtt oszlott fel, érdektelenség miatt.

FGYA: A valóság az, hogy nem vagyunk tőrőlmetszett liberális párt. Az ALDE-ban a szabadgondolkodás, a haladó szelleműség legalább annyi árnyalata megtalálható, mint a Momentumban: a szociálisan érzékenyebb, a versenypártibb, a konzervatívabb. Ami összeköt minket ALDE-s szövetségeseinkkel, hogy hiszünk egy folyamatosan fejlesztendő Európai Unióban. Emellett az ALDE frakcióvezetője, Guy Verhofstadt az, aki a legkeményebben kiáll a magyarországi jogállam lábbal tiprása ellen. Amikor csatlakoztunk ehhez a pártcsaládhoz, ez például egy döntő szempont volt.

Mi azt akarjuk idehaza elérni, hogy egy polgárosodott, cselekvő társadalomban éljünk, ahol nem a családi kapcsolatok, hanem a teljesítmény alapján lehet előre jutni. Amíg

4,5 millió magyarnak nemhogy milliói nincsenek, de egyetlen forint félretett pénze sincs

azon kívül, amit megkeres vagy nyugdíjként megkap a hónap elején, nem állnak fenn a polgárosodás feltételei. Ezért nekünk most az elsődleges prioritásunk, hogy egy szociálisabb nézőpontra helyezkedjünk. Amikor azt mondjuk, hogy az uniós forrásokat ne az Orbán-család gazdagodására költsük, hanem egészségügyi, oktatási és munkahely-védelmi célokra, akkor azt egy esélyteremtő, felzárkóztató pozícióból mondjuk.

NYF: Hogyan tudják megkülönböztetni magukat a többi ellenzéki párttól az EP-kampányban? Hiszen mindegyikük egyetért abban, hogy költsünk többet kórházakra, iskolákra, szociális hálóra. Sőt, vannak olyan pártok, amelyek európai minimálbért, európai egészségügyi minimumot akarnak. Mi az a plusz, amiben a Momentum több vagy jobb tud lenni náluk?

FGYA: A magyarság tragédiája a kivándorlás. A szívünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy ma nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van. A lakosság 70 százaléka szembesült már ezzel: van valamilyen közvetlen barátja, rokona, aki elvándorolt. Ha szeretnénk, hogy az elvándorolt szeretteink egyszer hazajöjjenek, akkor jövőképet kell nekik nyújtani.

Három kulcskérdés van: legyek egészséges, legyek felvértezve a holnapjövő kihívásaival szembeni, és ne sárga csekkről sárga csekkre éljek.

Magyarán: egészségügy, oktatás, munkahely. Ha ez a három megvan, akkor vissza fognak jönni, illetve nem fognak elmenni a szeretteink. Az, hogy ezt minden ellenzéki párt látja, egy dolog. Az már egy másik, hogy kinek hiszik el az emberek, hogy kezdene is valamit a problémával. Mi világossá tettük a prioritásainkat. Ezekért fogunk dolgozni idehaza és az Európai Unióban is.

Emellett a Momentum az egyetlen párt, amelynek európai hálózata van: ott vagyunk szervezett közösséggel 17 európai nagyvárosban az elvándorolt magyarok között. Rendszeresen beszélünk velük, és amit mondanak, azt beépítjük a programunkba. Mi tehát első kézből tudunk az elvándoroltak nevében megszólalni, és képviselni tudjuk őket idehaza.

NYF: A 2018-as parlamenti választások után sokan csalódtak az LMP-ben, a már említett okok miatt. Mit tud kínálni a Momentum egy kiábrándult LMP-szavazónak?

FGYA: Számtalan kiábrándult LMP-s ma már Momentum-szavazó. A Momentum volt az egyetlen párt, amely kiállt a CEU mellett tavaly, több tüntetést is szerveztünk, mozgósítottunk, végül pedig ott voltunk a legnehezebb órákban gyertyákkal, amikor világossá vált, hogy a CEU-t kirúgják Budapestről. A Momentum volt a talán a legaktívabb a decemberi tüntetéshullám során az utcán nemcsak Budapesten, de országszerte is.

A fenntartható jövő, az egészséges élet garanciái, a klíma-katasztrófa elleni harc mind-mind a Momentum-vízió szerves részei. A Momentum 2019-ben mégis a magyarság elsődleges prioritásait tűzte zászlajára: oktatás, egészségügy, munkahelyek. Itt kell sikereket elérnünk úgy, hogy közben mindenkor érvényesítjük a környezetvédelem szempontjait.

.

NYF: Még mindig hallani egyes ellenfeleiktől, hogy a Momentum „körúton belüli” párt. Hogyan állnak a vidéki építkezéssel?

FGYA: Két hete mutattuk be Baján Nyirati Klárát, a Momentum helyi elnökét, angoltanárt, mint az ellenzék közös polgármester-jelöltjét. Ez egy másfél éves helyi építkezés eredménye. Természetesen minden megyében jelen vagyunk, 70-nél több aktív szervezetünk van, egyetemvárosokban pedig természetszerűleg is erősek vagyunk. De például a borsodi Bánrévén, vagy a zalai Cserszegtomajon is lesz polgármester-jelöltünk. Két év alatt komoly mozgalomépítő eredményeket értünk el, de még mindig csak az elején vagyunk a hosszú utunknak.

NYF: Milyen elvárással küldik ki a momentumos képviselőket az Európai Parlamentbe?

FGYA: Amikor Cseh Katalin, Donáth Anna és remélhetőleg Nemes Balázs is kijutnak Brüsszelbe, akkor két feladat áll majd előttük. Az egyik, hogy mentsük meg az EU-s pénzeket a fideszes korrupciótól. Két javaslatunk van erre: az egyik, hogy

az Unió kösse a támogatások kifizetésének feltételéül az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunkat.

A másik, hogy közvetlenül azok kapják az uniós támogatásokat, akik azokat fel is használják. Ne legyen a korrupt kormány a közvetítő, mert az a korrupció melegágya. Kapják ehelyett az uniós pénzt közvetlenül a kórházak, iskolák, munkahelyek!

És amikor ezt elértük, akkor jön a következő lépés, ami arról szól, hogy az EU-s pénzek sokkal nagyobb arányban legyenek egészségügyi, oktatási és munkahely-teremtési célokra elköltve. Az Európai Bizottság legutolsó javaslatában pont ez a három terület az, ami nagyobb hangsúlyt kap. Úgyhogy ezen elképzelésünknek van realitása, de hosszú és kemény egyeztetések várnak még a jövendőbeli európai parlamenti képviselőinkre.

NYF: Hány momentumos mandátumra számít május 26-án?

FGYA: Tavaly folyamatosan megkaptuk az önbeteljesítő címkét, hogy úgysem jutnánk be a parlamentbe, ezért elvesztegetett szavazat vagyunk. Azóta teljesen más a helyzet, az összes kutatás hónapok óta

5-6 százalékra méri a Momentum támogatottságát,

tehát biztos bejutók vagyunk. Innentől kezdve minden egyes mandátum a Fidesztől vesz el. Ahogy látom, a DK-nak és az MSZP-nek már megvan a 2-2 mandátuma, talán a Jobbiknak is. A Momentumnak még 2-3 százalék hiányzik ahhoz, hogy mi is két képviselőt küldhessünk ki. A hátralévő időszakban kőkeményen fogunk dolgozni azért, hogy minél többen szavazzanak a jövőre, vagyis a Momentumra.

szöveg: Mandula Viktor
videó: Fekete Norbert

Valódi Hírek