Undorító: Megakadályozta a Fidesz, hogy a rászoruló XV. kerületi gyerekek nyári táborba mehessenek

Vannak szavaink, de inkább nem írjuk le őket.

„A XV. kerületnek két nyári tábora van, az egyik Balatonvilágoson, a másik Bernecebarátiban. Az önkormányzat tartja fenn a táborokat, a szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap.

A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük.

Úgy néz ki, hogy idén mindkét tábor elmarad. Azon kívül, hogy hatalmas csalódás a gyerekeknek, hatalmas gond is a szülőknek.

Tudjuk, hogy milyen nehéz megoldani a nyári szünet alatt a gyerekek elhelyezését, így plusz 1 vagy 2 hetet kell megoldani családok százainak.

A szegényebb családok gyermekeinek még nagyobb érvágás ez, hisz nekik nincs is más lehetőségük eljutni például a Balatonhoz.”

– ezt a 444.hu Zsuzsa nevű olvasója írta a XV. kerületből.

A lap rákérdezett az önkormányzatnál, hogy igazak-e a hírek. A testület válaszában azt írta:

„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása

(Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”

illusztráció: Age of Hope alapítvány

A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert

„elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.”

A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

(További részletek a 444.hu cikkében)

Valódi Hírek