Kövér László a bírók előtt mondott félelmetes beszédet

Ideje eldönteni hova állnak a bírók.

A bírói függetlenség nem abszolút és öncélú – többek erről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián, a Parlamentben szerdán.

… mindenféle kificamított államelméletekkel szemben a bírói kar nem külső tartozéka, hanem belső alkotóeleme az államnak, a bírói hatalom maga az államhatalom egyik megnyilvánulása, amelynek sorsában mindig osztozik. (…) A bírói hatalom nem lehet független az államtól, hiszen maga is része annak, sem az igazságtól, hiszen annak szolgálatára létezik” – mondta Kövér.

Nincs veszélyesebb döntés egy államra nézve,

mint egy megmásíthatatlan rossz ítélet,

nincs veszélyesebb ellensége egy társadalomnak, mint egy alkalmatlan bíró: ez a felelősség teszi a bírói hivatást magasztossá – tette hozzá a házelnök.

Az aktuálpolitika is szóba került, ha már kampány van:

Ma a globalizmus nevében a demokratikus nemzeti államok felszámolása a cél az Európa erőforrásai feletti ellenőrzés megszerzése érdekében. Ehhez vezet a liberalizmus és az emberi jogok nevében terjesztett abnormalitás, teljes értékvesztés és a természet rendjének tagadása. Ez a lényege ma az európai politikának,

ez a veszély fenyegeti az európai államokat

– fejtegette a házelnök.

Ami a beszédében a legaggasztóbb volt, az, amikor finoman célzást tett arra, hogy ideje eldönteni, hova állnak a jogászok:

A törvényeknek van értéktartalmuk, amely végső soron a lelkiismeretben gyökeredzik, és ettől sem a jog alkotója, sem a jog alkalmazója nem vonatkoztathat el. „Ezért korunk jogászainak és politikusainak változatlanul maguknak kell eldönteniük, milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak:

az államot védők és építők vagy az államot támadók és rombolók oldalára?”

– fogalmazott Kövér László.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek