Friss: Szeged is beszáll a Notre-Dame újjáépítésébe

A magyar város nem felejt.

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére – tájékoztatott az önkormányzat kedden.

Száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez,

most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

Ennyi maradt a Notre-Dame-ból a pusztító tűzvész után (+képek)

Hatalmas a kár. A Notre-Dame hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet kétharmada, leomlott a huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony. A Le Figaro szerint a francia püspöki konferencia elnöke szerint évekbe fog telni, amíg helyreállítják az épületet.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek