Ennyi maradt a Notre-Dame-ból a pusztító tűzvész után (+képek)

Hatalmas a kár.

A Notre-Dame hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet kétharmada, leomlott a huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony.

Fotó: Euronews

Fotó: Euronews

A Le Figaro szerint a francia püspöki konferencia elnöke szerint évekbe fog telni, amíg helyreállítják az épületet. A reims-i érsek pedig arról beszélt, hogy a toronycsúcs ledőlése azért is szimbolikus volt, mert az egy

Isten felé nyújtott ujjat jelképezett.

Emmanuel Grégoire, Párizs alpolgármestere szerint „kolosszális kár” érte a katedrálist. A Notre Dame szóvivője szerint a szent tárgyak nem voltak veszélyben, egy pap is azt mondta, hogy sikerült megmenteni a műtárgyakat. Azt külön kiemelték, hogy a töviskoronát megmentették.

Emmanuel Macron, francia elnök már arról beszélt, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek. Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris

százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább. Több francia hírforrás megerősítette, hogy balesetről van szó, és nem szándékos gyújtogatásról.

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került az épület, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel.

A Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Az alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Tavaly a francia katolikus egyház sürgős segítséget kért a székesegyház megmentésére, mert az állapota romlásnak indult.

Valódi Hírek