Nagyon csúnyán leszavazták Handó Tünde jelöltjét a Fővárosi Törvényszék élére

Négyszer annyian ellenezték, mint ahányan támogatták.

Hatalmas arányban leszavazta a mai fővárosi összbírói értekezlet Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének jelöltjét a Fővárosi Törvényszék vezetésére kiírt pályázaton.

A bírák Polgárné Vida Judit pályázatával szemben Vadász Viktor pályázatát támogatták.

(Vadász Viktorral egyébként a Magyar Nemzet folytatásos cikkben foglalkozott, többek között azzal próbálták lejáratni, hogy felszólalt egy „Soros-szervezetnek” minősített Magyar Helsinki Bizottság által szervezett szakmai tanácskozáson.)

A mai értekezleten Vadász 374 igen szavazatot kapott és 95 nemet, addig Polgárné pályázatát csak 98-an támogatták, és 349-en utasították el.

Polgárné Vida Judit

Polgárné Vida Judit azt követően lett a Fővárosi Törvényszék megbízott vezetője, hogy Handó korábban kétszer is eredménytelennek nyilvánította a törvényszék elnöki pályázatát, amelyen csak a korábbi elnök, Fazekas Sándor indult.

Fazekas akkor az Országos Bírói Tanács (OBT) 75%-nak támogatását bírta, ennek ellenére Handó nem nevezte ki a törvényszék élére. (Egy hasonló ügyben a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta a kinevezés elmaradásának törvénytelenségét.)

A hvg.hu azt írja: Polgárné kinevezéséhez ezt követően szintén az Országos Bírói Tanács hozzájárulására lenne szükség, amire kevés esély van, lévén az OBT és Handó közt annyira elmérgesedett a viszony, hogy az OBH elnöke idén már az őt ellenőrizni hivatott testület költségvetéséhez sem járult hozzá, törvénytelenségre hivatkozva.

Az OBH-elnök olyan rendszert javasolt, amelyben az ő kinevezettjei kerülhetnének az ellenőrző szervbe.

A lap szerint van rá esély, hogy Handó érvénytelennek tekinti a mai szavazást, és Vida marad a megbízott elnök.

(hvg.hu, mérce.hu)

Valódi Hírek