Botrány: Azért nem dolgozhatott a magyar államnak egy nő, mert félő volt, hogy újra szülni fog

Ennyit a családvédelemről!

Ismétlődő szülés veszélye miatt nem hosszabbítottak szerződést és utasították el álláspályázatát egy kismamának az egyik országos állami szervnél – írja a Magyar Helsinki Bizottság.

Hiába dolgozott főnökei szerint jól, hiába voltak munkatapasztalatai, nem alkalmazták tovább. Mint kiderült, nem ő volt az egyetlen női munkavállaló, aki jogviszonya alatt „elment szülni” és nem foglalkoztatták tovább.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint, Dóra 2015-től kapott állást az egyik országos állami szervnél.

A másfél éves szerződését aztán gond nélkül hosszabbították meg újabb másfél évvel. Közben megszületett gyermeke, és a gyeden lévő anyuka jogviszonyának hosszabbítását kérte.

De ekkor már elutasították.

A hivatalos indoklás szerint azért, mert nem teljesítette a gyakornoki program feltételeit. Csakhogy a korábbi teljesítményértékelései kiválóak voltak, és

a gyakornoki program utólag számon kért feltételeit sem tették közzé főnökei.

Azzal biztatták, hogy próbáljon meg egy újabb gyakornoki állásra pályázni, amit néhány hónappal később írtak ki. De a tavaly őszi pályázaton sem járt sikerrel.

Amikor Dóra rákérdezett, hogy miért, a munkaügyi osztály egyik munkatársa arról tájékoztatta: valószínű, hogy újra elmenne szülni. Később egy volt kollégája is megerősítette, hogy az

„ismétlődő szülés veszélye” az elutasításának oka.

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság

Aztán az is kiderült, hogy Dórának két kismama sorstársa akad, ők is éppen így jártak. Figyelemreméltó, hogy míg a vele dolgozó három férfi gyakornok állásban maradt, addig a velük induló összes női munkatárs jogviszonya megszűnt.

Nem ez volt az egyetlen undorító húzása a munkáltatónak:

Megszüntették az egészségbiztosítását,

és egy mostani kórházi kezelés során szembesült azzal, hogy nincs nyilvántartva jogosultként.

A nő most pereli az állami szervet, munkaviszonyának jogellenes megszüntetése miatti kár megtérítésére és másfél milliós sérelmi díj megfizetésére.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje elmondta:

Sokat hallunk mostanság népességfogyásról, családvédelemről, babaváró támogatásról meg a nők kötelességéről. De jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány.

Valódi Hírek