Újabb tüntetést szerveznek a diákok, mert Orbánék tízezreket akarnak kizárni a felsőoktatásból

Betelt a pohár, a Parlament elé vonulnak.

Április 26-án újra a Kossuth térre szerveznek tüntetést középiskolások és egyetemisták. Tiltakoznak az oktatási rendszer elavultsága, a nyelvoktatás katasztrofális helyzete és

a 2020-as felvételi módosítások miatt.

A szervezők a közleményükben azt írják: napjainkban kiemelkedően fontos szerepe van a nyelvtudásnak, az viszont elfogadhatatlan, hogy a kormány a hazai nyelvoktatás katasztrofális állapotának megváltoztatása helyett arra használja fel a diákok hiányos nyelvtudását, hogy

az egyetemi felvételin bevezetendő kötelező nyelvvizsga irreális elvárásával

diákok tízezreit zárja ki a felsőoktatásból.

Ugyanis rengetegen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a megkérdőjelezhető minőségű és hatásfokú iskolai nyelvórák helyett magántanárnál készüljenek fel egy nyelvvizsgára.

NYF-illusztráció

A magyar diákok uniós összehasonlításban sajnos köztudottan a sereghajtók között kullognak nyelvtudás terén, az elmúlt években a felvételizők fele pedig nem rendelkezett nyelvvizsgával.

Itt az ideje tehát, hogy a döntéshozók nekilássanak a nyelvoktatás fejlesztéséhez, valamint a nyelvtanárokat különösen érintő tanárhiány orvoslásához.

Arra kérjük a kormányt, hogy az ország összes iskolájában biztosítson színvonalas nyelvoktatást; és amíg a feltételek nem adottak minden egyes diák számára a középfokú nyelvtudás elsajátításához, addig halassza el a kötelező nyelvvizsga bevezetését.

– áll a felhívásban.

A tüntetés Facebook-oldalát itt találod.

Add tovább cikkünket, hogy mindenkihez eljusson!

Valódi Hírek