Botrány! Kásler Miklós kitüntette Dózsa Lászlót

Mindezt a plakátbalhé után.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesítette Dózsa László színművész, rendező, érdemes művészt – derül ki az MTI által kiadott felsorolásból, ahol a nemzeti ünnep kapcsán kitüntetettek neve és díja szerepel.

A több tucat költő, színész, tudós között Dózsa László (1942- ) kitüntetése meglehetősen kínos, mert

nyakig benne volt az ’56-os emlékév botrányaiban.

Pruck Pál. Fotó forrása: mno.hu

Mint ismert, 2016-ban egy olyan plakát is az utcákra került, amelyen Dózsa László színész-rendező neve szerepel az egyik fegyveres fiatal képe alatt. A fotón látható fiatalember azonban nem Dózsa volt, hanem az azóta elhunyt Pruck Pál.

Tévedni emberi dolog, mondhatnánk, de Schmidt Mária, az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos a cáfolat ellenére sem volt képes elengedni a Dózsa-verziót, pláne, hogy a színész maga is váltig állította:

ő szerepel a felvételen.

Később már a bíróságra került az ügy, ahol kiderült,

Pruck Pál szerepel a fotón.

77 díjazott

Kásler Miklós összesen 77 személyt díjazott kedden; a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét harmincegyen, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét huszonketten, az érdemes művész kitüntetést tizenheten, a kiváló művészit öten, Magyarország Babérkoszorúját ketten kapták meg.

Kásler elmondta: a díjazottak hozzájárulnak a nemzet felemelkedéséhez. Szavai szerint a történelem tanúsítja, hogy minden nemzet életében vannak időszakok, amikor évszázadokra megváltoztatják sorsukat, fejlődésnek vagy visszafejlődésnek indulhatnak.

Valódi Hírek