40 tudós és művész közösen tiltakozik az Akadémia fideszes kinyírása ellen, élőláncos tüntetés is lesz

Semmilyen szakmai függetlenséget nem bírnak elviselni Orbánék.

Több mint negyven tudós, művész csatlakozott Pálinkás József, Beer Miklós, Csaba László, Lányi András és Szathmáry Eörs kezdeményezéséhez, amelyben közösen ítélik el az Orbánnak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvéseket.

„Alulírottak kötelességünknek érezzük, hogy emlékeztessük a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket: a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Az érintettek akarata ellenére kierőszakolt változások a szellemi életben soha nem érik el a céljukat”

– figyelmeztetik a Fidesz-kormányt a tudósok és művészek a Válasz online-on megjelent közös nyilatkozatukban.

Azt is hangsúlyozzák:

„Meggyőződésünk szerint a mindenkori kormánynak nem feladata, hogy irányt szabjon az állampolgárok ízlésének és gondolkodásának, vagy a tudományos kutatás céljait egymaga jelölje ki. Kötelessége ellenben, hogy az adófizetők pénzéből megfelelő munkafeltételeket biztosítson a tudósok és művészek számára”

Az aláírók visszautasítják „az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést.”

Péntek este szivárgott ki egy telefonbeszélgetés összefoglalója, amelyben Palkovics László miniszter elmondta, hogy a kormány lényegében

a Magyar Tudományos Akadémia szétverésére törekszik

azáltal, hogy az intézeti hálózatot közvetlenül a minisztériumhoz kötnék be.

Palkovics kijelentette:

„az intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére.”

A lépés ellen kedd délután 13:00 és 16:00 óra között élőláncos tiltakozást szervez az MTA épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

A tüntetés Facebook-oldalát itt találod.

Add tovább cikkünket, hogy mindenkihez eljusson!

Valódi Hírek