Betelt a pohár: Németország komolyan megfenyegette az Orbán-kormányt

Ezt is a magyarok fogják megszívni.

Hétfőn ülnek össze az EU-s tagállamok és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei, hogy a február 24-25-i EU-LIGA csúcsot előkészítsék, csakhogy Orbánék megvétózták a megállapodást, ami miatt az egész csúcs kb. felesleges lesz. A 444.hu szerint eléggé felhúzták magukat ezen az EU-tagországok.

A megállapodás lényege az lett volna, hogy az EU rávegye az arab államokat a több menekült befogadására, illetve hogy felszólítsák őket, hogy tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért.

Az arab országok nyitottak lennének egy megállapodásra, viszont fontos volt számukra, hogy legyen a szövegben utalás az ENSZ migrációs megállapodására, amit tavaly kötöttek, de néhány ENSZ-tagállam – például az USA, Ausztria és Magyarország – nem írtak alá.

A magyar kormány itt tett keresztbe a megállapodásnak, mert semmilyen ENSZ-re való hivatkozást nem fogadott el a záróokiratban,

pedig a többi EU-s tagállam még abba is belement volna, hogy csak utalás szintjén legyen.

A vita jegyzőkönyve szerint a legtöbb tagállam felháborodottan fogadta a magyar hajthatatlanságot. A legtovább Németország nagykövete ment, amikor közölte Várhelyi Olivérrel:

„hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak”,

holott tudomása szerint „Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek”.

Ami még keményebb: később a német követ közölte, hogy a magyar kormány számos „vörös vonalat” átlépett, és

erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.

(444.hu nyomán, címlapkép: Szarvas)

Valódi Hírek