Miért nem tüntetett az ügyészség előtt a Jobbik és az LMP? – Itt vannak a válaszok

Repedezik az ellenzéki egység?

Látványosan távol maradt a szerdai, Legfőbb Ügyészség előtt tartott tüntetéstől a Jobbik és az LMP.

Rajtuk kívül az összes ellenzéki párt, plusz a Momentum képviselői, illetve Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők is felszólaltak.

A demonstrációt azért szervezték, mert az MTVA-ban történt, az épületet őrző biztonsági őrök részéről elkövetett, képviselők ellen irányuló erőszakos cselekmények miatt nem indított eljárást Polt Péter ügyészsége.

Cserébe viszont közüzem megzavarásának kísérletének bűncselekményével gyanúsították meg a képviselőket, igaz, egyelőre “ismeretlen tettes” ellen folyik eljárás.

A tüntetésen nagyjából ezren vettek részt, többen pártzászlókkal, amelyek közül ezúttal a Jobbik és az LMP lobogói hiányoztak, és szónokot sem küldtek.

„Ezen most pont nem vettünk részt, nem hiszem, hogy különösebb oka lenne.”

ezt reagálta lapunk kérdésére Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

Kanász-Nagy azt mondta: fontosnak tartják a “Fidesz takarító brigádjává vált” ügyészség elleni tiltakozást, a konkrét ügyben pedig maguk is feljelentést tettek, azonban pártja inkább a rabszolgatörvényre fókuszál.

Kanász-Nagy szerint túl sok a “behozott téma”, mindennek megvan a helye és ideje, de pártja szerint

most elsősorban a túlóratörvény visszavonását kell elérni.

A Jobbiktól cikkünk megjelenéséig nem reagáltak hivatalosan, azonban a Nyugati Fény jobbikos forrásból tudja, a párt vezetése nem tartotta jó üzenetnek, hogy parlamenti képviselők az őket ért sérelmek miatt szerveznek tüntetést,

“optikailag nem nézett volna ki jól”.

A tüntetésen részt vett ellenzéki pártokat meglepte a Jobbik és az LMP távolmaradása, még ha ezt a két párt előre is jelezte. A további együttműködést szem előtt tartva inkább visszafogottan konstatálták, hogy ezen most nem volt teljes az összellenzéki “csatársor”.

Kétharmadnyi ellenzék helyezi el követeléseit a Legfőbb Ügyészség bejáratánál

A szocialisták szerint is szerencsésebb lett volna, ha a két párt is állít szónokot egy ilyen “mérföldkőnek számító” ügyben – mondta MSZP-s forrásunk.

Tekintettel azonban az LMP-ben és Jobbikban kialakult belső feszültségekre, nem csodálkoztak, hogy végül senkit nem küldtek. Ennek ellenére az MSZP-nél nem látják úgy, hogy foszlani kezdett volna az együttműködés szövete.

A Demokratikus Koalíció lényegben minősítés nélkül nyugtázta lapunknak a két párt döntését, hangsúlyozva, hogy a megkezdett ellenzéki együttműködést az eset nem befolyásolja.

A Párbeszédnél szintén nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a távolmaradásnak, az ellenzéki együttműködésre szerintük sincs semmilyen hatással.

Valódi Hírek