37 százalékos spórolást vártak a Tiborcz-lámpáktól Vácon – Találd ki, mi lett belőle mostanra!

Nulla.

A váci önkormányzat 2013-ban kapott 421,9 millió forint európai uniós támogatást a város közvilágításának korszerűsítéséhez, amelynek kivitelezését az Elios végezte.

2012 májusában a Sistrade Kft. készített egy műszaki tanulmánytervet a váci közvilágítás korszerűsítéséről. A dokumentumot a Sistrade tulajdonosa, Hamar Endre írta alá, aki 2013 novemberétől 2014 áprilisáig Tiborcz István tulajdonostársa volt az Eliosban.

A tanulmányban azzal számoltak, hogy a közvilágítás korszerűsítése után

  • az energiafogyasztásból 37 százalék,
  • az energiadíjakból és karbantartási költségekből pedig összesen 41 százalék

megtakarítása lesz az önkormányzatnak.

2015 januárjában, egy hónappal az Elios-szerződés aláírása előtt a Váci Polgármesteri Hivatal ugyanezt válaszolta Ferjancsics Lászlónak, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselőjének érdeklődésére.

Ferjancsics a 2018. december 13-i képviselő-testületi ülésen megkérdezte, mi valósult meg ebből, mennyi volt a város közvilágítási áramfogyasztása és karbantartási kiadása az Elios-projekt előtti és utáni 2-2 évben.

A kérdésekre most januárban válaszolt a Váci Városfejlesztő Kft.

Kiderült, hogy sem a karbantartás, sem az energiafogyasztás költsége nem csökkent az Elios lámpáinak felszerelése utáni két évben.

Bár a Váci Városfejlesztő Kft. adataiból a város közvilágítási díjkiadásának csökkenése is kiolvasható lenne, Ferjancsics László erről az Átlátszónak azt mondta: ez nem releváns adat, mivel lehettek áthúzódó számlák, illetve az áram díját és más költségeket is csökkentettek a szolgáltatók, így ezek szerinte nem a projekt eredményei.

További részletek az Átlátszó cikkében.

Valódi Hírek