Hatalmas kártérítési pert indíthat a CEU a magyar kormány ellen

Nem hagyják annyiban, jön a visszavágó.

Elképzelhetőnek tartja a Közép-Európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, hogy a jövőben kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt.

Ezt Enyedi Zsolt a szerdai Népszavának nyilatkozva a következőképpen indokolta: most, hogy ténylegesen is megkezdik a CEU amerikai akkreditációjú képzéseinek áthelyezését Bécsbe, egyre kézzelfoghatóbbá válnak majd

a költözéssel járó anyagi hátrányok.

Enyedi Zsolt

Megírtuk, az egyetem vezetése hétfőn bejelentette: miután a magyar felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása nem teszi lehetővé, hogy januártól új diákokat vegyenek fel, képzéseik négyötödét Bécsben indítják meg jövő szeptembertől.

Budapesten csak a magyar akkreditációval rendelkező programjaik maradnak. Mindennek az az oka, hogy

Orbánék több mint egy éven keresztül nem voltak hajlandóak aláírni azt az államközi megállapodást, amivel a CEU az utolsó törvényi feltételt is teljesíthetné.

Arra a kérdésre, mire számít a magyar Alkotmánybíróságon, valamint az Európai Bíróságon is zajló, CEU-ügyi eljárásoktól, Enyedi Zsolt úgy válaszolt:

szinte biztos benne, hogy a jogvitákban a CEU-nak lesz igaza.

Enyedi azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer újból indítanak amerikai képzéseket is Magyarországon, de ez nem csak a kedvezően végződő bírósági eljárásoktól függ,

„az egyetem kuratóriuma garanciákat akar majd arra, hogy jogbiztonságban, szabadon működhetünk. Ezek a garanciák a mostani rendszerben nincsenek meg.”

– mondta a rektorhelyettes.

Kapcsolódó cikkünk:

Megszólalt Bécs polgármestere: Hatalmas büszkeség, hogy hozzánk költözik a CEU!

.

Valódi Hírek