Mit műveltek Orbánék? Rendkívül aggasztó jelentés került ki Magyarországról

Szégyenpadra ültette hazánkat az Orbán-kormány.

Egy friss felmérés a szabadságjogok érvényesülését vizsgálta meg az EU-ban, hazánk az utolsó helyen végzett. Ugyan egész Európában egyre sokasodnak az aggodalomra okot adó jelentések, mégis az uniós tagállamok közül egyedül Magyarországon tapasztalható az akadémiai szabadság szisztematikus megsértése – hívta fel a figyelmet a Népszava.

A szabadságjogok érvényesülését az EU 27 tagállamában vizsgáló friss felmérésben

Magyarország szintén az utolsó helyre került.

Mindez az Európai Parlamentben (EP) szerdán tartott nemzetközi konferencián hangzott el, amelyen az EU-s intézmények mellett a tudományos és egyetemi közösségek képviselői is részt vettek. A konferencián arról vitáztak, hogy miként lehetne alaposabban feltárni és nyomon követni az akadémiai szabadságot fenyegető veszélyeket, illetve milyen politikai és jogi eszközökkel lehetne fellépni ezek káros hatásai ellen.

Az uniós képviselő-testület keretében működő tudományos fórum vezetője az a Christian Ehler német kereszténydemokrata EP-képviselő, aki korábban már többször is jelezte, mennyire megdöbbentette, hogy elüldözték a Közép-európai Egyetemet (CEU) Budapestről. A politikus a szerdai konferencia során ismét felidézte az esetet, és

példa nélkülinek nevezte, hogy egy EU-s tagállamból elüldözhettek egy egyetemet.

Mint írták, a hollandiai Twente Egyetem szakértői által bemutatott – néhány hónap múlva nyilvánosságra kerülő – friss elemzés szerint a 27 uniós országból 11 büszkélkedhet az akadémiai szabadság magas szintjével, 7-ben viszonylag megfelelő, 9-ben pedig az átlagnál is rosszabb ennek érvényesülése. Hazánk „természetesen” az utóbbi csoportba került, amely országok közül

messze Magyarország mutatta fel a legrosszabb eredményeket.

A kutatásból kiderült: a 0,89-es uniós átlaghoz képest hazánk 0,34-es eredményt tudott „produkálni”, ez pedig azért is figyelemre méltó, mert az utolsó előtti helyre került Lengyelországban is 0,74 ez a mutató.

Az ijesztő tendenciák miatt az EU közös gondolkodást sürget arról, hogyan lehetne megfékezni

  • az akadémiai szabadságot,
  • az egyetemi önrendelkezést,
  • valamint a függetlenséget fenyegető külső beavatkozásokat.

Az Európai Parlament egy kötelező erejű jogszabályt indítványozna, amely

rákényszerítené a tagállamokat a szabadságjogok tiszteletben tartására.

A szerdai vita során résztvevők többsége egyetértett azzal, hogy szükséges a törvényi szabályozás, ugyanakkor a jogászok egyelőre nem látnak lehetőséget rá, mert az oktatás nemzeti és nem európai hatáskörbe tartozik.

Christian Ehler a vitán hangsúlyozta: tarthatatlan, hogy a CEU eltávolításán kívül, az akadémiai szabadság felszámolásának egyetlen más esete sem érte el eddig a jog és az értékek betartatásáért felelős Európai Bizottság ingerküszöbét.

„Emiatt akár az EU-szerződések módosítására is szükség lehet,

beemelve az oktatást az uniós kompetenciák közé”

– jelezte a politikus.

Valódi Hírek