Gyorshír: Mégsem engedett a Fidesz a rabszolgatörvényből, kezdődhet a dolgozók teljes kizsigerelése

A módosítás brutális változata kerül holnap a bizottság elé.

Ma újra „tárgyalt” a szakszervezetekkel Kósa Lajos, aki másfél hete egyéni képviselői indítványként nyújtotta be a „rabszolgatörvényként” elhíresült javaslatot.

Az egyeztetés végén Kósa sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, milyen módosításokkal kerül a parlamenti bizottság elé a Munka Törvénykönyvét módosító javaslat.

Nos, a legfontosabb feltételeken egyáltalán nem változtat a Fidesz:

  • A munkaidő-keretet a mostani egy évről továbbra is háromra növelnék. A szakszervezetek már korábban jelezték: ez annyit tesz, hogy a teljesített túlórákat ráérnének a cégek akár 2,5-3 év múlva is kifizetni.
  • Marad a heti 48 órára emelhető maximális, rendes munkaidő is. Legfőképpen e miatt a pont miatt nevezték el a munkavállalói szervezetek „rabszolgatörvénynek” a készülő módosítást.
  • Az egyetlen változás a módosítások feltételei között a túlórakeret 250-ről 400 órára emelésében történt. A 400 órás felső határ ugyanakkor megmaradt, csupán annyit kozmetikáztak az eredeti beadványon, hogy a 400 órás túlóra csak akkor rendelhető el, ha a munkavállalók írásban hozzájárultak.

A szakszervezetek már korábban jelezték: a munkaviszony aszimmetrikus szerkezete miatt a „hozzájárulásával” feltételt aggályosnak tartják, amely súlyos visszaélésekre adhat módot.

Kósa úgy fogalmazott:

a tárgyalások lezárultak,

így a módosító javaslat ebben az állapotában fog a (fideszes többségű) vállalkozásfejlesztési bizottság elé kerülni a holnapi nap folyamán.

Kósa újságírói kérdésre elmondta, a szakszervezetek nem fogadták el a javaslatot, a 400 órás munkavállalói hozzájárulásra vonatkozó módosítás pedig az ő javaslatuk alapján került be.

A szakszervezetek december 8-ra tüntetést hirdettek meg, hogy a rabszolgatörvény ellent tiltakozzanak. Bővebben itt:

Szombaton utcára vonulnak a dolgozók a rabszolgatörvény miatt

.

(via mérce.hu)

Valódi Hírek