Felmérték: Dobrev Klárát és Kálmán Olgát akarjuk a legjobban a miniszterelnöki székben látni

Szokatlan kutatást végzett az Idea Intézet, melynek eredményeit a 24.hu közölte kedden.

Átfogó felmérést készített az Idea Intézet a nők közéleti szerepvállalásáról.

Sok kérdésen végigmentek, a válaszlehetőségek között pedig kizárólag nők szerepeltek.

Így szerepelt több ellenzéki politikus (Kunhalmi Ágnes, Szabó Tímea, Demeter Márta, Szél Bernadett, Dúró Dóra), tévés személyiségek (Kálmán Olga, Veiszer Alinda, Bombera Krisztina), Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor felesége (Dobrev Klára és Lévai Anikó), valamint D. Tóth Kriszta, Eszenyi Enikő, Schmidt Mária, Sárosdi Lilla és Novák Katalin.

Arra a kérdésre például, hogy kit látnának a legszívesebben gazdasági vezetői tisztségben, a baloldali pártválasztók 55 százaléka mondta Dobrev Klárát. hogy Az LMP-sek 17 százaléka – és ez körükben a legmagasabb arány – Szél Bernadett mellett foglalt állást.

Arra a kérdésre, hogy ha halaszthatatlan elfoglaltsága akadna, kire bízná rá gyermekét, a legtöbben D. Tóth Kriszta és Dobrev Klára mellett foglaltak állást, őket Dúró Dóra követi.

Megkérdezték azt is: a migráció kihívásaival kapcsolatban kinek a véleményére adnak a leginkább. A válaszadók itt Kálmán Olgát, majd Dúró Dórát és Kunhalmi Ágnest jelölték a legtöbben.

A még izgalmasabb kérdésekre térve: Magyarországnak még nem volt női miniszterelnöke, így a nyilvánosságot talán a leginkább foglalkoztató kérdés lehet, hogy kit látnának legszívesebben miniszterelnöki pozícióban a válaszadók.

Nos, az összes válaszadó és a baloldali pártválasztók körében egyaránt Dobrev Klára lett az első.

A válaszadók körében 9 százalék, a baloldali táborban 44 százalék választaná őt.

Dobrevet a kérdésre érvényes választ adók körében Kálmán Olga (7%), Szél Bernadett (6%), és Kunhalmi Ágnes (4%) követi.

.

Megkérdezték azt is: kit látnának szívesen főpolgármesterként. Itt Kálmán Olgát a válaszadók 7, Kunhalmit 6, Szél Bernadettet 5 százalék választotta. A baloldaliak körében Kunhalmit (20%), Dobrev Klára (16%) és Kálmán Olga (9%) követi, míg az LMP-sek e téren hűek maradnak saját politikusaikhoz.

További részletek a 24.hu cikkében.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2018. október 18–22. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Add tovább cikkünket, hogy mindenkihez eljusson!

Valódi Hírek