Rendkívüli hír: Ukrajna elrendelte a hadiállapotot, elkezdték besorozni az embereket (cikkünk frissül)

A nemzetközi helyzet fokozódik.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló rendeletet, a dokumentum már elérhető az államfő hivatalos internetes oldalán. (Ukránul itt.)

„Ukrajna alkotmányának 107. cikke alapján elrendelem az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által november 26-án javasolt, az Ukrajna függetlensége és állami szuverenitása biztosítására vonatkozó rendkívüli intézkedések életbe léptetését és a hadiállapot Ukrajnában történő bevezetését”

– olvasható az államfő honlapján.

A hadiállapot mai hatállyal lép életbe és első körben 60 napig marad érvényben.

Ezzel egyidőben az ukrán államfő utasította a vezérkart: rendeljen el részleges sorozást.

Az ukrán parlament ma helyi idő szerint 16 órakor (magyar idő szerint 15 órakor) összeül, hogy tárgyaljon a hadiállapotról.

Petro Porosenko

Az ügy előzménye, hogy vasárnap Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, majd az orosz különleges erők három hajót el is foglaltak.

Ukrajna magyarországi nagykövetsége arról adott ki közleményt: bizonyítékuk van arra, hogy a támadás az ukrán hajók ellen nem hiba vagy baleset volt.

Ukrajna arra számít, hogy folytatódik az orosz agresszió és a provokációk a Fekete-tengeren – tették hozzá.

Porosenko szerint nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen.

Porosenko hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent hadüzenetet.

„Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be”

– szögezte le.

FRISSÍTÉS 15:50:

Az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottsága az elnöki rendelet támogatását javasolta a parlamentnek. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a javaslatot a bizottság valamennyi jelenlévő tagja támogatta.

A hadiállapot jogrendjére vonatkozó törvény értelmében az intézkedés bevetése után számos korlátozás lép életbe:

  • Tilos elnök-, parlamenti és önkormányzati választást, sztrájkokat, tömeggyűléseket, tüntetéseket, népszavazást tartani és az alkotmányt módosítani.
  • A hadiállapot idején nem lehet meneszteni az elnököt, a kormányt, a minisztereket, a bírákat, ügyészi szerveket.

Andrij Parubij, a parlament elnöke közölte, hogy az általa agressziónak minősített Kercsi-öbölbeli tengeri incidens miatt hétfő délután rendkívüli ülést tart a törvényhozás.

Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót. A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült.

A nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félszigetet 2014-ben, egy helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés jogosságát.
.

(MTI és hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek