Bréking: Áder János végre megszólalt a tűrhetetlen helyzet miatt

Az elmúlt napokban felrobbant a magyar közélet a hazánkban bujkáló macedón politikusbűnöző miatt. Egy felelős államfőtől elvárható, hogy megszólaljon ebben a helyzetben. Most végre megtörtént.

„Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud” – figyelmeztetett pénteken Áder János a Nyíregyházi Egyetemen tartott előadásán.

Áder közölte: 65 évvel ezelőttig csak annyi erőforrást használt az emberiség, amennyit a Föld természetes körülmények között pótolni tudott.

Az 1950-es évekig gyakorlatilag a természet kamataiból élt, az utóbbi hat évtizedben azonban már az alaptőkét fogyasztja az ember, „így nem nehéz belátni, mi lesz akkor, ha ezeken a szokásainkon nem változtatunk” – tette hozzá.

Nyíregyháza, 2018. november 16.
Áder János köztársasági elnök elõadást tart a klímaváltozásról a Nyíregyházi Egyetemen 2018. november 16-án.
MTI/Balázs Attila

Egyre több víz fogy és egyre nagyobb lesz a szennyezés – fejtette ki Áder János, hozzátéve, ez a probléma lesz az egyik legnagyobb kihívás a Föld jövője szempontjából.

A mostani 7,5 milliárdos népesség 2050-re már a 9 milliárdot is elérheti, amely nagyon megterheli majd a Föld eltartó képességét – fűzte hozzá.

A klímaváltozás hatásait nyolcvan százalékban a vízellátás, vízhiány problematikáján keresztül érzi az emberiség, a felmelegedéssel olyan változások indulnak el, amelyek teljesen megváltoztatják a Föld hidrológiai ciklusát – jelentette ki az államfő.

Hozzátette, az egyenlőtlenebb csapadékeloszlás, az egyre gyakoribb aszályok és özönvizek váltakozása miatt a szemünk előtt bontakozik ki az egyszerre a kevés, a sok és a szennyezett víz „drámája” is.

(MTI)

Valódi Hírek