Orbánék százezrekkel rövidítik meg az átlagnyugdíjasokat

A Fidesz nagy ámítása a nyugdíjprémiummal és az Erzsébet-utalvánnyal korántsem olyan kedvező, mint ahogy azt megpróbálják beállítani.

Siralmas állapotban van a nyugdíjrendszer. Ahogy arról már mi is írtunk, félmillióan a nyugdíjminimumot sem kapják meg, azaz 90 ezer forint alatti összegből kell gazdákodniuk havonta.

Választási fogásként a Fidesz-rezsim tízezer forintos egyszeri Erzsébet-utalványt osztott szét a nyugdíjasok közt, ami valljuk be, nem sok, inkább kevés. Aztán jött a nyugdíjprémium – ezt megint sikerült Orbánéknak úgy kitalálni, hogy pontosan azok nem kapják meg a 18 ezer forintot, akiknek a legkevesebb a nyugdíja.

A 24.hu érdekes elemzést tett közzé – azt számolták ki, mi lenne, ha a maffiakormány nem egy-egy prémiumnak vagy utalványnak nevezett csontot dobna be a köztudatba, hanem normálisan beépítené az egyszeri összegeket az általános ellátásba.

forrás: 24.hu

Mint az ábráról is leolvasható, a pluszjuttatások beépítésével egy átlagnyugdíjas a 130 ezer forintos járandósága helyett havonta csaknem 2700 forinttal többet kapott volna. Ha azzal számolunk, hogy a kezdetektől beépültek volna a pluszjuttatások, akkor

2022-re ez átlagnyugdíjban éves szinten több mint 176 ezer forintot,

hónapokra elosztva pedig mintegy plusz 14800 forintot jelentett volna. Vagyis durván egy 13. havi nyugdíjat tenne ki az összegük.

A portál megkérdezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnökét, Juhász Lászlót is a dologról, aki felhívta a figyelmet a nyugdíjprémium komoly szakmai hibájára. Az eredeti jogalkotói szándék ugyanis az volt, hogy a mindenkori havi átlagnyugdíj negyedével kelljen számolni, ez szerepelt a törvényjavaslatban. De valamiért végül egy fix szám, a 2008-as átlagnyugdíj összege, azaz 80 ezer forint került be a törvénybe. Miközben azóta nagyjából 130 ezer forintra nőtt az átlagnyugdíj. Ami csak azért ilyen magas, mert ebbe beletartoznak azok is, akik 500 ezer forint feletti ellátást kapnak havonta.

Illusztráció

Ha az eredeti elgondolást szavazták volna meg, és a mindenkori átlagnyugdíjat lehetne maximálisan figyelembe venni a nyugdíjprémium kiszámításánál, akkor

ma nem 18 ezer forintot, hanem 29250 forintot kapnának az átlagnyugdíjasok

ennyi lenne a maximális prémium, tavaly pedig 18-20 ezer forint körül lett volna a pluszpénz.

És amikor a fideszeseket megpróbálják kérdőre vonni a félresikerült rendszer miatt, akkor például felháborodnak, mint ahogy Novák Katalin is tette pár hete.

Valódi Hírek