Guy Verhofstadt: „Orbánt a politika trágyadombjára kellene küldeni”

Elhatárolódni Orbántól, és oda küldeni, ahová tartozik: a politika trágyadombjára, az új, populista barátaival együtt. Guy Verhofstadt szerint ez lenne a felelősségteljes döntés az Európai Néppárt részéről. – a Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője interjút adott a 168 órának.

A legújabb magyar kormányzati kampány célkeresztjébe állított belga politikus a Sargentini-jelentésről azt mondta:

„Az Európai Parlament a jogállamiság és a demokrácia magyarországi helyzetéről szavazott szeptemberben, és ennek semmi köze a migrációhoz. A képviselők több mint kétharmada, köztük Orbán saját pártcsaládja, az Európai Néppárt frakciójának többsége riasztónak és elég érettnek tartotta a helyzetet arra, hogy Európa beavatkozzon.”

Valamint, hogy a jelentésnek arra kellett volna késztetnie Orbánékat, hogy megállajanak egy pillanatra és önvizsgálatot tartsanak.

A közszolgálati csatornákat hazugsággyárnak nevezi a frakcióvezető és a Fidesz szemére veti, hogy elképesztő párhuzamos univerzumot hoztak létre az adófizetői pénzből fenntartott média átformálásával.

A maffiakormány legújabb uszító videójában azzal vádolja Verhofstadtot, hogy fel akarja gyorsítani a bevándorlást. – erre reagálva azt mondta a frakcióvezető:

„Amit mindig is támogattam, az az ellenőrzött és legális lehetősége annak, hogy külföldiek jöjjenek Európába, és éljenek itt, hozzájárulva ezzel a gazdaság teljesítményéhez. „

Orbán az utóbbi időben már a személyeskedéstől sem riad vissza a Verhofstadt ellen indított hadjáratában.

„A folyamatos ellenségkeresés határozta meg a Fidesz politikáját az elmúlt nyolc évben. Orbán leghangosabb európai parlamenti kritikusaként kiváló célpontja lehetek a propagandagépezetének.”
– vélekedik az EP-képviselő.

Fotó: Paul Faith / AFP

Verhofstadt szerint Orbán uralkodik az országon, ahelyett, hogy vezetné.

„A Fidesz arra használta többségét a parlamentben 2010 óta, hogy egymaga változtassa meg az alkotmányt, csorbítsa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és súlyosan korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, hiszen valójában mindent megtesz annak érdekében, hogy elhallgattassa az ellenzéki hangokat, a demokratikus változás pedig mára már szinte lehetetlen. Ezek a körülmények, amelyek korábban leginkább Oroszországra voltak jellemzők, az EU-ban nem elfogadhatók.”

Az EU keze azért sok dologban meg van kötve:

„Az EU hangot adhat ugyan a kritikáinak, de Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg, csak ők vethetnek véget antiliberális álmainak. Viszont

nekünk meg kell bizonyosodnunk arról, hogy eközben Orbán nem teszi-e tönkre az EU-t.”

Szóba került az Európai Néppárt is. Verhofstadt úgy látja, a pártcsaládban már sokan látják, hogy Orbán sem nem keresztény, sem pedig demokrata, így sokáig nem lehet maradása. Szerinte a néppártnak

„el kellene határolódnia Orbántól és elküldeni a politika trágyadombjára a populista barátaival együtt.”

A teljes interjú itt olvasható.

Valódi Hírek