Vagy beállsz tartalékos katonának, vagy kirúgunk – Orbánék a közalkalmazottakat zsarolják

A nőknek sincs kegyelem.

Érdekes összefüggésről számolt be a 24.hu. Az állami szférában dolgozók hetek óta frászban vannak, vajon ki kerül bele abba a 9-10 ezer főbe, amennyivel a kormány csökkenteni szeretné a közalkalmazotti állományt.

Ezzel párhuzamosan a honvédelmi miniszter javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely szerint a tartalékos sorkatonai állományt véletlen nagyjából ugyanennyivel növelné.

A portál minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja: a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni.

Felmentés nincs, mert a katasztrófavédelmi törvény alapján az ott felsorolt kevés kivételtől eltekintve szinte mindenkire kiterjeszthető a polgári védelemben való részvétel kötelezettsége.

Úgy tűnik, csak akkor ajánlanak átképzést és munkát a kirúgottaknak, ha vállalják a tartalékos katonai szolgálatot.

– tudatta egy minisztériumi alkalmazott.

Akik nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában, azok valószínűleg kénytelenek lesznek beletörődni, hogy az állami fenntartású területek hiányszakmáiba irányítják őket, úgymint az egészségügy és a szociális szektor.

A honvédség tavaly alakította át a tartalékos rendszert, a cél a nyolcezer fő lett volna, de az éves bruttó 130 ezer forintos rendelkezésre állási díj nem volt elég vonzó, ezért válthatnak keményebb ösztönzésre a létszám feltöltéséhez.

A Honvédelmi Minisztérium egysoros közleményben reagált a 24.hu információjára.

Azt írják:

„a 24.hu ma megjelent Tartalékos katonai szolgálatot kell vállalniuk a kirúgott minisztériumi tisztviselőknek című cikke tipikus fake news, hazugság.”

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek