Csányi Vilmos: Borzalmasan zavar, hogy egyeseknek százmilliárdos vagyona van, mások meg a krisnásoktól kapnak napi egyszeri meleg ételt

Csányi Vilmos etológus, akinek kutatási területe az állati és emberi viselkedés, és ezt egészen egyedi módon szemléli. A 24.hu hosszú, kétrészes interjút készített vele, ebből idézzük a legizgalmasabb tételeket.

„Hülyeségben hinni természetesen nem célravezető” – kezdi erősen, majd kifejti, miért fontos kontrollálni, hogy kinek mit hiszünk el.

„A média alapjaiban változtatta meg, tágította ki, gyorsította fel az életünket, a hiedelmeinket.”

– mondja. Régen a hírek szájhagyomány útján terjedtek, az információnak sok idő kellett, mire adott helyet bejárt. Például ezért is lehetett lerohanni egy országokat, de ma már nincs értelme.

A diktátorokról azt mondja:

„A vezetőknek nem érdeke a világ elpusztítása. A mögöttük állóknak pedig főleg nem.”

Különös lénynek tartja az embert, mert mindig átalakít dolgokat, tele van gondolatokkal, amikből új gondolatok születnek.

„A világ ma már nem olyan, amilyen, hanem olyan, amilyennek csináljuk. Elképzeljük és megvalósítjuk.”

Arról is beszél, hogy a Föld kevesebb emberrel is elműködne, ráadásul a robotok térhódítása miatt egyre kevesebb nyers erőre lesz szükség, de a felszabadult időnket mindenképp hasznosan kellene eltölteni, új hobbikat kell kitalálni, mert az lételeme az embernek.

A politikusokról is megvan a véleménye:

„Zömében fogalmuk sincs, hogy működik a társadalom, sejtelmük sincs, mire kéne költeni a pénzt.”

A társadalmat pedig úgy látja: „Sokaknak ebben merül ki a demokrácia, hogy vannak jogai, az már nem ért ide, hogy kötelességei is.”

Az ipari vagyon elherdálása és a munkahely-megszűnések miatt a rendszerváltást tragikus politikai hibák és tévedések sorozatának tartja.

„Borzalmas, ahogy urizálunk, ahogy beszélünk egymással, ahogy undok állatként viselkedünk az országúton és persze a politikában, a közéletben, és mindenkire ellenségként tekintünk.”

– mondja Csányi, akit a fennálló rendszerben leginkább az igazságtalanság zavar.

„Ideológiával indokolhatatlan, ha egyesek százmilliárdos vagyon fölött rendelkeznek, miközben szegények tízezrei a krisnásoktól és más jótékonykodóktól kapnak napi egyszeri meleg ételt.”

A teljes interjú első része itt, a második része pedig itt olvasható.

Valódi Hírek