Szomorú listán lett első helyezett Magyarország – Köszönjük, Fidesz-KDNP!

Ez is a Fidesz tudatos országrombolásának eredménye.

Az egész Európai Unióban szinte kizárólag csak Magyarországon csökkent a diplomások aránya a 25-34 évesek körében az elmúlt években.

A hazai folyamat teljesen szembe megy az uniós trenddel és ez várhatóan folytatódni is fog. – számolt be a G7 gazdasági portál.

Az említett korosztálynak csupán 30%-a diplomás. Ennél csak Luxemburgban csökkent jobban a diplomások száma, de ők így is sokkal jobban állnak a maguk több mint 50%-ával.

Miközben az Európai Unióban átlagosan 1,8 százalékponttal nőtt a korosztály diplomásainak aránya, Magyarországon nagyjából pont ennyivel csökkent. Ennek az lett az eredménye, hogy a magyar fiatal felnőttek felsőfokú képzettségi szintje

2017-re 8,8 százalékponttal szakadt le az uniós átlagtól.

A régiós versenytárs országok többségében eközben az uniós átlagnál is gyorsabban nőtt a magasan képzett fiatalok aránya. Szlovákiában 5,3, Csehországban 3,9, Bulgáriában 2,1 százalékponttal nőtt a diplomás 25-34 évesek aránya három év alatt.

Magyarországon él arányaiban a harmadik legkevesebb diplomás az EU-ban,

csak Romániában és Olaszországban végeztek ennél kevesebben a felsőoktatásban a fiatal felnőttek közül.

Diákok tüntetése

Ennek oka a Fidesz oktatáspolitikájában rejlik. Brutális összegeket vonnak el az ágazattól, a bejutási küszöb is egyre feljebb kerül és az államilag finanszírozott helyek évről évre csökkennek, sőt például a Corvinuson pár éven belül teljesen meg is szűnnek.

A kormány 2011 óta végrehajtott és a jövőben várható felsőoktatási intézkedései is azt a célt szolgálják, hogy szűküljön az egyetemre felvételt nyerők köre a korábbiakhoz képest, és

a felsőoktatás „visszaelitizálódjon”.

A KSH nemrég publikált tanulmánya szerint a kormány el is éri a célját, ugyanis gyorsabban szűkült a hallgatók száma az elmúlt években, mint ahogyan azt az egyetemista korú (18-22 éves) népesség csökkenése indokolná. A társadalmi felzárkózási folyamatok szempontjából különösen káros, hogy ezzel egyidejűleg

még nehezebb lett az ország legszegényebb vidékeiről bekerülni a felsőoktatásba.

Az oktatás silányítása mellett pedig az elvándorlás is súlyos problémákat okoz. Elérhető közelségűvé vált, hogy tényleg összeszerelő üzemmé váljon az ország.

Valódi Hírek