Kipakolt Bolgár György: „Ócska kifogás” a főszerkesztő dumája, nem ezért rúgták ki a 168 Órától

Nem mondott igazat Tóth Ákos, nem azért kellett mennie Bolgár Györgynek, mert „kifáradt” volna a cikksorozata.

Ahogy arról a Nyugati Fény elsőként beszámolt: nem írhat többet a 168 Óra című hetilapba Bolgár György.

Bolgárnak “Hogy mi van?” címmel futott sorozata a 168 Órában, amiben az aktuális fideszes hazugságokat cáfolta meg tételesen, hétről hétre. A cikksorozat 9 évig ment, új részek már nem kerülnek nyomtatásba.

A kirúgás okait elemző cikkünkben megírtuk, hogy a Klubrádióban és a 168 Órában is részesedést szerzett a Fidesz-közeli zsidó egyház, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség), amelynek vezetője, Köves Slomó rendkívüli módon nehezményezte, hogy a rádió leadta Bolgár György interjúját Heisler Andrással, amelyben a másik zsidó egyház, a MAZSIHISZ elnöke kritizálta a Sorsok Háza-megállapodást. (bővebben erről itt).

A botrány kirobbanása után az Index.hu-nak nyilatkozott Tóth Ákos, a 168 Óra főszerkesztője. Tóth azzal “indokolta” Bolgár kirúgását, hogy “a sorozat ennyi idő után elfáradt”, és ennél bővebben nem kívánja indokolni a döntést.

A frissen KDNP-közelbe Index mindenesetre hosszan mosdatta Tóthot és próbálta sértett emberként ábrázolni a kirúgott Bolgár Györgyöt.

Tóth Ákos (balra) és Bolgár György (jobbra)

Bolgár most a Független Hírügynökségnek adott kimerítő interjút, amelyben teljesen világosan fogalmaz:

„Az általam kitalált műfaj abszolút egyedinek számít a magyar sajtóban, senki nem szedte úgy össze, hogy a kormány hazugságai hogyan viszonyulnak a tényekhez.

A 168 órától történt kirúgásomnak tehát nincs szakmai indoka, a tulajdonosnak más szempontjai lehetnek”

Bolgár az interjúban azt mondja: korábban soha egy szóval nem érzékeltették vele, hogy „kifáradt volna” a sorozata, ezt is csak az Indexben olvasta először a főszerkesztőtől. A döntést pedig egy szűkszavú emailben közölték vele.

Egy további beszédes részlet az interjúból:

Független Hírügynökség: Vagyis 30 év után kollegiálisan kaptál egy rövid elbocsájtó üzenetet?

Bolgár György: Igen, ami azért is fáj, mert én ott voltam a 168 óra születésénél is, amikor Tóth Ákos és kollégái még messze nem voltak a lap környékén.

Független Hírügynökség: Kétségtelen, a lap főszerkesztője, Tóth Ákos azzal magyarázta a népszerűnek számító rovatod megszüntetését, hogy az bizony elfáradt. Ha maradunk annál a formátumnál, amit kitaláltál, „ezzel szemben mi a tény?”

Bolgár György: Ezzel szemben a tény az, hogy a formátum nem fáradt el, ez csak egy ócska kifogás. Ennek a kormánynak a politikája – bár korábban is így volt – egyre inkább a hazugságokra épül. Az általuk irányított média is a folyamatos hazugsággal operál, így aztán a téma állandóan az utcán hevert.

Persze, mások is foglalkoznak a valótlanságok cáfolatával, de az általam kitalált műfaj abszolút egyedinek számít a magyar sajtóban. Senki más nem szedte úgy össze, hogy milyen maszlagot kennek a pofánkba, s azok mennyire nem felelnek meg a valóságnak. Szakmai okai a megszüntetésnek tehát aligha lehetnek, de talán a tulajdonosnak lehetnek egyéb szempontjai.

(A teljes FüHü-interjút itt találod.)

Add tovább cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, hol tart a Fidesz-cenzúra 2018-ban!

Valódi Hírek