Rossz hírünk van Orbánnak: Az EU tényleg elzárhatja a pénzcsapot

Nagy mértékben átdolgozhatják az EU támogatási rendszerét a következő években, ennek pedig elsősorban Magyarország ihatja meg a levét – derül ki a Financial Times cikkéből.

A reformot követően már nem a GDP szerint osztanák szét a forrásokat, mint eddig: a feltételrendszerben helyet kapna többek közt az oktatás, a bevándorlás ügye és az, mennyire támogatják az újításokat az adott országban. Emellett több tízmilliárd eurós támogatás kerülhet át a közép-európai térségből a válságban lévő déli államokba, például Spanyolországba vagy Görögországba.

Még kellemetlenebb, hogy a támogatásokat ezentúl igyekeznek az EU-s alapértékek betartásához kötni – mint például a jogállamiság, vagy a demokratikus alapelvek. Ugye, ezekkel meglehetősen hadilábon állunk.

További csapás lehet, hogy az EU azt is korlátozni szándékozza, mire költhetőek el a támogatások – lehet, a kisvasút meg a stadionépítés nem szerepelne ezek közt.

De hogy Németh Szilárdnak is instant agyérgörcsöt okozzunk: felmerült az is, hogy az EU a kormányokat kihagyva civil szervezeteket finanszírozzon, ezzel kimaxolva az összeesküvést az EU-Soros-civil háttérhatalmi tengelyen.

A Financial Times cikke is külön megjegyzi, hogy az újítások leginkább Magyarországot és Lengyelországot bőszíthetik fel, hiszen mindkét ország rengeteg támogatást kap, de a demokratikus értékeket tekintve örök vitában áll az EU-val.

Az összesen 350 milliárd eurós kohéziós alap átalakításáról szóló első vitairatot májusban teszik közzé.

(Kiemelt kép: Soós Lajos/MTI)

Valódi Hírek