Akadémikusok nyílt levélben követelik Merkeltől, hogy zárassa ki a Fideszt az Európai Néppártból

Ha Angela Merkel nem szólal fel Orbán rendszere ellen, azzal sok feltörekvő zsarnoknak adhat felhatalmazást – írták nyílt levelükben akadémikusok, írók és aktivisták.

Európa egyik legnívósabb közéleti lapjában, a Politicón közzétett levél szerint Merkel kancellár bűnrészességet vállal a magyar demokrácia elleni támadásokban.

A nyílt levél szerzői szerint Merkel nem ítélte el, hogy Orbán és kormánya a demokratikus intézményrendszert támadja, közpénzből folytat antiszemita és antidemokrata kampányt, a német konzervatívok pedig legitimálják Orbánt.

A levélírók úgy vélik, más zsarnokok jelnek tekinthetik Orbán sikereit, hogy ők is következmények nélkül bonthatják le a demokráciát a saját országukban.

Azt írják, Merkel mindig is tiszteletre méltó módon kiállt a diktatúrák ellen, de

a szégyenteljes hallgatás Magyarország ügyében aláássa ezt a tiszteletet.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy politikailag miért célszerű nem foglalkozni azzal, ami Magyarországon történik. De a demokrácia túlélése és az európai zsidók biztonsága nem lehet egyszerűen csak politikai célszerűség kérdése.

Az egyetlen becsületes megoldás az lenne, ha legalább most elítélné Orbán támadásait a demokratikus értékek ellen, és felszólítaná az Európai Néppártot, hogy zárja ki a Fideszt.

Valódi Hírek