Gyurcsány Ferenc: Budapesten nagyon meg fogjuk verni a Fideszt és a Jobbikot! (+videó)

Interjút adott lapunknak a választások előtt Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint akik őt akarták kinyírni ellenzéki oldalról Schiffertől Botkáig, azok mind vereséget szenvedtek. A volt miniszterelnök már nem a megmondóembereknek akar megfelelni; és elárulja azt is, hogyan takarítanák el Polt Pétert akár feles többséggel is.

Nyugati Fény: Kizártnak tartja, hogy az LMP-vel sikerül az utolsó percben megállapodni egy nagyobb visszaléptetés-csomagban?

Gyurcsány Ferenc: Többször visszautasították minden ilyen jellegű kísérletünket. Nem hiszem, hogy ma még lesz újabb visszalépés. Kár. Szerintem oktalanul és történelmi érdekeket sértve becsukták az ajtót.

NYF: Mi volt a célja Tóth Zoltán egyoldalú visszaléptetésével Szél Bernadett javára?

GYF: Hogy elkerülhetetlen legyen az LMP-nek, hogy legalább egyszer leüljenek velünk tárgyalni. Mégiscsak abszurd, hogy az LMP most már önmagát Orbán ellenzékeként definiálja (ami ugye változás a korábbi „se jobb-se bal” alapálláshoz), és mégsem tudunk velük szóba állni. Azt kerestük a március 15 előtti napokban, hogyan lehet elérni, hogy legalább a mi oldalunk három legnagyobb pártja leüljön egymással. Ennek eléréséhez szükségesnek láttunk egy ilyen gesztust.

NYF: Leülni sikerült is, de az LMP mintha csak a kibúvót kereste volna a megállapodás alól. Milyen esélyt lát arra, hogy ha az LMP politikusai nem is, de az LMP szavazói a kormányváltás irányába mozdulnak el, és a legesélyesebb ellenzéki jelöltre fognak szavazni?

GYF: Az utóbbi napok kutatásai azt mutatják, hogy az LMP köreiben is jó kétharmadnyian vannak, akik a győzelem érdekében átszavaznának. Persze, hogy ez valóban így van-e, csak a végén fog kiderülni. Elnézve az LMP politikáját és azt, hogy erre mi a választók reakciója a közösségi médiában, nem lehetnek nyugodtak az 5 százalékuk felől.

.

NYF: Nyilván minden politikus örül neki, ha van egy elkötelezett szavazóbázisa, és azt is értem, hogy mennyire méltánytalan, amikor egyes megmondóemberek fröcsögve szektának bélyegeznek egy 500 ezres politikai közösséget, de nem gondolja, hogy valami módon konszolidálnia kellene a saját legkeményebb rajongótáborát? Lehet, hogy csak pár ezer emberről van szó, de ez mégis sokakat elriaszthat, hiszen a szenzációhajhász média nem arról fog beszámolni, hogy Czeizel Endre, Balázsovits Lajos vagy Székhelyi József a DK mellé állt, hanem azt a szerencsétlen fogatlan bácsit fogja mutogatni, aki az első sorból ordítja, hogy „éljen a Gyurcsán’ örökké”.

GYF: Próbálom egy sor ügyben hűteni a kedélyeket, és azt képviselni, hogy gondolkodó emberek sokaságára van szüksége a hazának. De nem kell ahhoz politikusnak lenni, hogy az ember körül kialakuljanak olyan rajongói magok, akiknek a kötődése túlfűtött érzelmileg, amit nagyon nehéz csillapítani. Én nem ítélkezzek fölöttük. Sokkal több már a DK annál, mint pár ezer lelkes rajongó. Aki meg akarja ítélni a DK-t, annak túl kell látnia ezeken a szenvedélyeken, hiszen Czeizeltől Kunczéig, Balázsovitstól Homonnay Gergőig, Erzsi macska barátjáig mind azt mondják: a polgári, kiszámítható, nyugatias világot ma a DK képviseli leginkább.

NYF: A DK viszonylag jól áll az idősebb generációnál, ami rendben is van, de letettek arról, hogy megszólítsák a fiatalokat? Pont az a több százezer szavazat hiányzik a legfájóbban az ellenzéki oldalról, amit a huszas-harmincas generáció tudna behúzni.

GYF: Átkozottul nehéz ügy ez. Igaza van. De hadd meséljek el valamit. Kéthetente a kampánystábbal el szoktunk menni a belvárosba meginni egy sört – csak hogy Vágó Gábornak is adjak muníciót. A múlt héten elmentünk az Ellátóház nevű helyre a bulinegyedbe tizen-tizenketten. Nem tudtam megmozdulni sem. Olyan iszonyatos érdeklődés vett bennünket körül, és nem először, ami bennünket is meglep.

NYF: Még túl sem vagyunk a választásokon, de már most hallani olyan hangokat, hogy kiegyezésre van szükség a választások után. De hogyan lehet kiegyezni döntetlenben egy olyan garnitúrával, amelyik 8 éven keresztül törvényesítette a lopást?

GYF: Itt két különböző dologról van szó: a politikai elittel – amit egyesek maffiakormányzásnak hívnak – nem szabad megbékélni. Ezzel a kultúrával, mentalitással, politikával nem lehet, erre vereséget kell mérni. De a választókon nem lehet revansot venni. Azok a jobboldali választók, akik mindennek dacára kitartanak a Fidesz mellett, őket nem lehet megbélyegezni. Övék is Magyarország.

NYF: Tényleg úgy érzi, hogy Tátrai Miklós és Császy Zsolt, majd részben Czeglédy Csaba bebörtönzésével önt akarják kriminalizálni? Vagy szándékosan rájátszik erre a mártírszerepre?

GYF: Kifejezetten kerülöm a mártírszerepet. Nem meghalni, hanem győzni szeretnék. Császy és Tátrai ügyét jól ismerem, mert én is gyanúsított voltam, láthattam az iratanyagot. Az ő esetükben teljesen biztos vagyok, hogy nem történt bűncselekmény, a dolog mögött politikai megrendelés és koncepció van. Mindketten elmondták, hogy

ki akartak tőlük csikarni olyan hamis tanúvallomást,

amivel engem hoznának lehetetlen helyzetbe, és magukat meg tudnák menteni. Ezek tisztességes emberek, ellenálltak.

Czeglédy egy picivel azért bonyolultabb, mert neki nem ismerem a gazdasági vállalkozásait, nem tudom, hogy a terhére rótt bűncselekményeket elkövette-e vagy sem. Nagyon szeretném hinni, hogy ártatlan. De abban biztos vagyok, hogy a Czeglédy-ügy mögött nagyon jelentős politikai motívumok vannak. Könyörgöm, több ezer költségvetési csalási van Magyarországon évente. Miért a Czeglédyből lesz ekkora ügy, amiben állandóan engem kóstolgatnak?

NYF: Hány megnyert pere van a fideszes médiával szemben?

GYF: Ezt nem tudnám pontosan megmondani, de több tucat.

NYF: Mire költik a megnyert pénzt?

GYF: Az a megállapodás, hogy ha nyerünk, annak egyharmada a Czeglédyé – mert egyébként nem kap pénzt a képviseletünkért -, egyharmada a DK-é, és egyharmada a miénk.

NYF: Sokféle kimenetele lehet a választásoknak, de az a legkevésbé valószínű, hogy kétharmados többsége lesz az ellenzéknek. Egy gyenge többséggel hogyan lehet azt az elszámoltatást (beleértve Polt Péter eltávolítását) véghezvinni, amit a DK megígért?

GYF: Volt már Magyarországon legfőbb ügyész, aki lemondott.

NYF: Györgyi Kálmán, egy Áder Jánossal folytatott beszélgetés után…

GYF: Lehet, hogy kell majd beszélgetni Polt Péterrel is.

NYF: Mire számít akkor, ha a Fidesz megint nyerne?

GYF: Rendkívüli választás lesz a mostani: most először történhet meg, hogy a Fidesszel szemben álló sokaság nem veszi csendben tudomásul, ha – ne adja Isten – a Fidesz harmadszor is nyer. Nem lesz az a csöndes belenyugvás, ami 28 éve mindig jellemezte az országot, amikor a mi oldalunk maradt kisebbségben. Annyira illegitimnek tartják ezt a hatalmat, olyan nyilvánvalóan nincsen többségük, annyira világos, hogy egy iszonyatos csalásra és hazugságra épül a Fidesz hatalma, hogy

a Fidesz győzelme nem megnyugvást hozna,

hanem a kiindulópontja lenne egy folyamatos társadalmi izgágaságnak. A Fidesz azt fogja tapasztalni, hogy a társadalmi többség szembefordul a kormányzásával, és nem fogadja el legitimnek.

NYF: A konjunktúraértelmiség nagyon szerette önt a kormányzása első 2-3 évében, aztán hirtelen szembefordultak önnel, és azóta úgy is maradtak. Látva, hogy ugyanazok az emberek, akik 10-14 éve ott sündörögtek ön körül, most milyen vehemensen köpködik – például a kolozsvári videója miatt – még mindig ennek a pár száz fős megmondóember-kasztnak akar megfelelni?

GYF: Ha még élesebben teszi föl a kérdést, azaz hogy a kormányzásom idején sokszor jobban érdekelt a véleménybefolyásoló értelmiség elfogadó magatartása, mint kellett volna, ezzel egyetértek. Hozzáteszem, én ma is elolvasom, amit írnak, és általában el is gondolkodom rajta. De már nem kívánok nekik megfelelni. A magam lelkiismeretének akarok megfelelni, és persze nem hagyom figyelmen kívül, hogy a határon túliak szavazójogával ma az emberek 70 százaléka nem ért egyet. Korábban mindenki ezt mondta, Orbán Viktor is.

Nem én változtam meg, hanem ők. És olyan iszonyatos ereje van a Fidesz kommunikációjának, hogy előbb-utóbb mindenki feladta a saját álláspontját,

az MSZP-ig bezárólag, akik elmennek kanosszát járni Kolozsvárra. Én nem adtam fel, úgyhogy nem nekem kell magyarázkodni. Csak azért, hogy a Fidesz ne hazaárulózzon le, nem fogom megváltoztatni a véleményemet.

.

NYF: 12 éves az őszödi beszéd. Hogy látja, a mai politikusok többsége egy jobb országért harcol, vagy „csak az érdekli, hogyan lesz az útiköltség-elszámolása”?

GYF: Mindkét típusból van bőven. Nem szeretem, amikor egy társadalmi csoporthoz tartozó személyt a csoporthoz tartozása miatt megbélyegeznek. Nem lehet azt mondani, hogy minden politikus gazember, tolvaj, mert ez nincsen így. Miért nem ér el bennünket, a DK-t egyetlen korrupciós ügy sem? Mert nem kötelező lopni! Mi jól meg vagyunk fizetve. Akinek ez nem elég, az ne jöjjön ide!

NYF: A Demokratikus Koalíciót részben azért alapította 6-7 éve, mert alulmaradt az MSZP feketefinanszírozásának felszámolásában, a Fidesszel kötött háttéralkuk, a Baja Ferencek, Puch Lászlók világának felszámolásában. Nem okoz elvi gondokat most együttműködni az MSZP-vel?

GYF: Egy nappal a választások előtt nem fogom kritizálni választási szövetségesemet. A DK megalapításának egyik fő oka valóban az volt, hogy mi egy tiszta pártot szeretnénk. Olyat, ami mögött nincsen fekete, de még szürke pénz sem. Nincs alku Orbánékkal, sem politikai, sem pénzügyi értelemben.

.

Az MSZP-vel való együttműködés egy pokoli nehéz dilemma, mert amikor Orbán Viktorral szemben állsz, akkor szükséged van szövetségesekre. A szövetségeseid egyikéről-másikáról azt gondolod, hogy ők is elég messze vannak a tökéletestől. Meddig mész el ebben a küzdelemben, hogy közben ne veszélyeztesd a fő küzdelmet? Végigkíséri ez a dilemma az életünket itt DK-ban is. Nekünk nem csak a Fidesszel kellett megküzdenünk, de a Fidesz ellenzékéből is

voltak sokan, akik nem bánták volna, ha a DK már azelőtt meghal, mielőtt megszületett volna.

Mára mégis ott tartunk, hogy ebből egy stabil középpárt lesz pár napon belül. Mindazok, Schiffer Andrástól Botka Lászlóig, akiknek a gyurcsányozás volt a politikájuk egyik fő eleme, azok önmagukat verték meg ebben a küzdelemben. Akkor talán el lehetne azon gondolkodni, hogy Magyarország problémáját ma máshol kell keresni, nem a DK környékén.

NYF: Tegyük fel, hogy egy baloldali ellenzéki választó vagyok, aki kormányváltást akar. Egyéniben akkor evidens, hogy az MSZP-DK koordinált jelöltjére szavazok. De mondjon nekem három okot, amiért listán az MSZP helyett a DK-ra szavazzak!

GYF: Nézzenek rá a szavazók a gyerekeikre és az unokáikra! Merre tájékozódnak a világban? Én úgy látom, hogy ők alapvetően európai mentalitású fiatalok, akik úgy szeretnének élni, mint a nyugati fiatalok. A leginkább Európa-párti törekvéseket a DK mutatja fel az Egyesült Európai Államok eszményével.

Másodszor: Melyik az a párt, amelyik soha semmilyen alkut nem kötött a Fidesszel? A Demokratikus Koalíció. Nem találnak más ilyen pártot.

Harmadszor: Amióta a DK létezik, ugyanazt képviseli. Nem fordultunk sem erre, sem arra. Ezért aztán tudhatja a választó, hogy mit fog tőlünk kapni. A Jobbik nagyot változott, az LMP érdemben változott, az MSZP hat elnököt fogyasztott el az elmúlt években. Azt gondolom, hogy a stabilitás, a kiszámíthatóság kulcskérdés: itt mindenki azt fogja kapni, amire szavazott.

NYF: Az elmúlt hetekben jobbikos hátterű oldalak buzdítják az embereket a jobbikos jelöltre való szavazásra olyan körzetekben is, ahol egyértelműen az MSZP-DK koordinált jelölt a legesélyesebb. Nem tart attól, hogy ebben a káoszban túl sokan fognak átszavazni baloldalról a Jobbik jelöltjeire?

GYF: A választóknak szóló tanácsunk nagyon egyértelmű: a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltre kell szavazni mindenhol. Mégiscsak egy nyugodt polgári országot akarunk, ahol nem kell félni a jobboldali radikalizmus újra fellángoló parazsától. Azt gondolom, hogy

Budapest sokszor tudott már irányt mutatni ennek az országnak,

és Budapestet nagyon meg fogjuk nyerni és megverjük a Fideszt is, a Jobbikot is. Érezzék ezt a vidéken lakók biztatásnak: itt nyerni fogunk és a Jobbik egy körzetet sem fog nyerni. A kiábrándulásból nem a radikalizmus felé kell keresni a megoldást, hanem a demokráciát kell megtölteni valóságos életlehetőségekkel, a jólét reményével. Mi megtanultuk ezt a leckét.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek