Amnesty: Orbánék nyílt, jogellenes támadást indítottak a civil szervezetek ellen

A tegnap éjjel az Országgyűlés elé terjesztett három törvényjavaslatból álló STOP Soros csomag életveszélyes, és valójában a magyar civil szervezetek elleni nyílt, jogellenes támadásról van szó – közölte az Amnesty International Magyarország.

Azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak, amelyek az egyik törvénytervezet értelmében “migrációt támogatnak”, kormányzati engedélyt kell kapniuk, és nemzetbiztonsági átvilágításon kell, hogy keresztül menjenek.

Ha a szervezet nem tesz eleget az előírásoknak, komoly bírságot, az adószámának felfüggesztését és a megszüntetését kockáztatja.

„A korábbi alig leplezett kísérletek helyett, amelyek célja a civil szervezetek megbélyegzése és munkájuk akadályozása volt, a kormány most egy olyan teljes pályás letámadást indított, amely a létezésünket fenyegeti.”

– mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Ha elfogadják, a kormány biankó felhatalmazást kap, hogy a legátlátszóbb ürügy alapján célba vegye a civileket. A törvény diszkriminatív, és

hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre.

A valóságban a javaslatcsomagnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, a valódi célja, hogy szájkosarat tegyen azokra, akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak, és még fel merik emelni a szavukat.”

Iván Júlia

A törvényjavaslat értelmében a belügyminiszter hatásköre lenne azt eldönteni, hogy ki számít olyan szervezetnek, amely „támogatja a migrációt”.

A nemzetközi védelemre szorulók belépése vagy tartózkodása érdekében végzett például kampányolás, a „jogalkalmazói gyakorlat befolyásolása”, információs anyagok készítése, hálózat szervezése vagy önkéntesek toborzása is az ő engedélyéhez lenne kötve.

A miniszternek az engedélyezési eljárás során be kell szereznie a nemzetbiztonsági szolgálatok véleményét, a teljes folyamat akár kilenc hónapig is eltarthat.

A javaslat szerint az érintett szervezeteknek a külföldi támogatásuk 25%-át kellene „bevándorlási finanszírozási illetékként” befizetniük. Ha ennek nem tesznek eleget, azzal az adószámuk felfüggesztését, bírságot és a működésük megszüntetését kockáztatják.

A törvényjavaslatokat a kormánynak teljes egészében azonnal vissza kell vonnia, mert azok ellentétesek a magyar és a nemzetközi jogszabályokkal, durván sértik az egyesülés, a véleménynyilvánítás és a mozgás szabadságához való alapvető jogokat.

„Felszólítjuk az EU vezetőit, akik eddig csak főleg a partvonalról szemlélték, ahogy Magyarország egyre több szabályt szeg meg, ezúttal tegyenek azonnali és határozott lépéseket.

Minden lehetséges helyszínen, az utcától a bírósági fórumokig ott leszünk, és küzdeni foguk a diszkriminatív és rendkívül káros csomag ellen.” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatója.

 

Valódi Hírek