Az Ügyészség máris elkezdte kimosni a Tiborcz-fiút az évtized korrupciós botrányából

Példás gyorsasággal aktivizálták magukat az Orbán-vej védelmében.

Pár napja robbant a bomba, hogy Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. (Tiborcz István korábbi cégének) közvilágítási beruházásainál.

Az OLAF megállapította, hogy a vizsgált időszakban Orbán Viktor vejének résztulajdonában álló cég a tenderek jelentős részét csalás útján nyerte el. Ehhez olyan “szervezett csalási mechanizmust építettek ki, amely a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet”.

A 24.hu által hétfőn közölt iratok szerint a hivatal

hét céget és több magánszemélyt

is megnevezett érintettként.

Polt Péter ügyészsége máris közleményt adott ki a Fidesz számára roppant kínos botrány kapcsán.

Azt írják: „a szakmaiságot teljesen nélkülöző, politikai jellegű támadásokra nem kívánnak reagálni”.

Majd felsorolják, hogy:

„1. Az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.

2. Az OLAF eljárása befejezésekor igazságügyi ajánlással él az adott nemzeti hatóság – Magyarországon a Legfőbb Ügyészség – felé, amennyiben bűncselekmény gyanúját vélelmezi, és nyomozás megindítását kéri.

3. A magyar ügyészség a legfőbb ügyész által megszabott protokoll szerint – bár erre kötelezettsége nincs – minden esetben elrendeli a nyomozást, és annak teljesítésével valamelyik hazai nyomozóhatóságot bízza meg.

4. Az OLAF eljárásai általában több évig tartanak, és az adott ügy kiterjedtsége és bonyolultsága miatt a Magyarországon elrendelt nyomozások időtartama is évekig elhúzódhat. Magyarországon az OLAF-ajánlásra indított 36 ügy közül 8-ban vádat emelt az ügyészség, 8-ban a nyomozóhatóság megszüntette az eljárást, míg a többi ügyben jelenleg is tart a nyomozás. Ez az arány (vádemelés-megszüntetés) megfelel az uniós átlagnak, illetve néhány százalékkal jobb annál.

5. Az OLAF és a magyar ügyészség eljárásaiban együttműködik, rendszeresen cserél információt és tapasztalatot. Az OLAF nagyra értékeli a magyar ügyészség és a legfőbb ügyész szakmai munkáját, azt elismeri, és magas színvonalúnak tartja.

Magyarország Ügyészsége visszautasítja és a jogállami elvekkel összeegyeztethetetlennek tartja azokat a politikai kísérleteket, amelyek egyes ügyek eldöntése érdekében a nyilvánosság előtt alaptalan állítások segítségével megpróbálnak nyomást gyakorolni – esetenként akár fenyegetéssel – a hatóságokra.

Az ügyészség tevékenységét eddig is alkotmányosan, az objektív igazság kiderítése céljával végezte, és a jövőben is ezt fogja tenni.”

NYF-kommentár: Ma sem maradtunk humor nélkül!

És akkor bemutatjuk Polt Pétert, a „független” főügyészt a Fidesz képviselő-jelöltjeként:

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek