Életveszélyes az új segélyhívó: Infraktusos beteg mellett húzta az időt a 112

Egy orvosi ügyeletben dolgozó szakember és a tűzoltók is panaszkodnak az új segélyhívó szám miatt.

A tűzoltók szakszervezete után egy orvosi ügyeletben dolgozó olvasó is azt mondta: a 112-es egységes segélyhívóval túl nagyra nőtt a várakozási idő – írja az Index.

Péter orvos, gyakran megfordul Csongrád megye és Bács-Kiskun megye orvosi ügyeletein. Az ő feladatuk, hogy házhoz mennek, és eldöntik, hogy a betegnek szüksége van-e kórházi ellátásra.

Az orvos szerint a 112-es egységes segélyhívó kötelező közbeiktatása nemrég veszélyes helyzetet teremtett.

„Két hete volt először olyan ügyeletem, amikor a 104-re indított hívásomat átkapcsolták a 112-re. Amint felvette az operátor, bemutatkoztam, mondtam, hogy honnan telefonálok, és hogy a debreceni mentésirányítással szeretnék beszélni.”

Elmondása szerint erre kérdések következtek, mire megismételte, hogy a debreceni mentésirányítással szeretne beszélni. Az operátor ezután még egyszer elmagyaráztatta vele, hogy biztosan orvossal beszél, majd átkapcsolt.

„Két percen keresztül vártam a sikeres átkapcsolást, majd kb. 5 mondatban megbeszéltem a megbeszélendőt a mentésirányítással (kb. 30 másodperc). Mindezt egy infarktusos beteg mellől, aki szerencsére stabil állapotú volt, és bőven a katéteres beavatkozás időablakán belül volt.”

Ugyanakkor ez egy újraélesztés alatt, vagy instabil beteg mellett elfogadhatatlan.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének állásfoglalása szerint célszerű mindenkinek bejegyeznie a telefonjába a lakóhelyéhez legközelebbi tűzoltóállomás, rendőrség és mentőállomás telefonszámát, és baj esetén ezeket tárcsáznia, mert akkor szakemberek fogják felvenni, nem úgy, mintha a 112-vel próbálkoznának.

A tűzoltók az után tették ezt a nyilatkozatot, hogy az MTI közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az október 22-én Szolnokon, a Liget úton történt halálos lakástűz ügyében.

A Lánglovagok oldalon azt írták az esetről: „A katasztrófavédelem műveletirányítása egy füstről szóló bejelentésnél ahelyett, hogy tűzoltókat küldött volna, a kéményseprőket akarta, de csak két nap múlva, a nemzeti ünnep után. Néhány órával később a rendőrség kérésére vonultak végül a tűzoltók a társasházba, de akkor már az első bejelentő szomszédja – akinek a konyhájában tűz ütött ki – halott volt.”

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint nincs probléma:

„A mindenki által könnyen megjegyezhető 112-es szám mellett pedig változatlanul és folyamatosan hívhatóak a nemzeti segélyhívószámok is. Az ezekre a telefonszámokra befutó hívásokat garantáltan bármikor felveszik a szakemberek.”

A 112-es vonallal már több baj is akadt: ősszel például egy bejelentés után nem Vajára, hanem Bajára küldtek egy mentőst. Ez onnan derült ki, hogy Bajára a mentők előbb értek ki, de miután nem találtak beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak, közben Vajáról is többször sürgették a segítséget.

Valódi Hírek