Leleplezték a filléres bölcsességekkel házaló szélhámos „egótrénert”

Egy szakember cafatokra szedte Szabó Péter hangzatos közhelyeit, mérgező álfilozófiáját.

Több tízezren lesznek kíváncsiak a Szabó Péter nevű szélhámosra a Papp László Sportarénában, ahová december 21-én érkezik a „motivációs showjával”. A tréner azonban egy szakújságíró szerint közhelyekkel kereskedik, illúziókat árul a hallgatóságának.

Szabó Péter oldalát 241 ezren kedvelik a Facebookon, jelentős tömegeket mozgósít: „a siker és a boldogság titkáról beszél”. Arról, hogy „légy önmagad”, „te vagy a felelős saját életedért”, „minden a gondolataidon múlik”, „a boldogság választható”, stb.

A jelenségről Pál Mónika szakújságíró írt remek cikket a 24.hu-n.

„Az emberek többsége szeretne teljes kontrollt a saját élete felett, hogy csökkentse a szorongásait és biztonságban érezhesse magát, anélkül, hogy változtatna a környezetén. Erre épít és ezt az illúziót adja meg a hallgatóinak” – írja a szakember.

Szerinte Szabó Péter olyasmit hangoztat, amit a kognitív pszichológusok már 60 éve leírtak: gondolataink, érzelmeink és tetteink hatnak egymásra, és attól is jobban érezhetjük magunkat, ha változtatunk a hozzáállásunkon.

Ebben semmi forradalmi nincs, ám Szabó ennél is tovább merészkedik: úgy véli,

kizárólag saját gondolataink állhatnak a boldogulás útjába, nem számít, milyen családba születtünk, milyen párt van hatalmon; bárhol és bármikor jól érezhetjük magunkat.

„Szabó Péter világképe egyszerű: ha létezik olyan ember, aki hasonló háttérrel több pénzt tud keresni, mint te, akkor nem az országgal van baj, hanem veled”

– írja az újságíró, hangsúlyozva: eközben a magyar lakosság 23,8%-a éhezik, a 7 év alatti gyerekek 42,2%-a él szegénységben, 110 ezren pedig olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba.

Szabó Péter / forrás: Youtube

Ha ez még nem lenne elég, Pál Mónika rámutat a tréner többi csúsztatására is:

    • Gondolkodásbeli torzításnak tartja a pszichológia, amikor valaki kizárólag saját belső tulajdonságait teszi felelőssé a történésekért, és nem veszi figyelembe a környezet hatásait. Szabó Péter ezt a torzítást követi el folyamatosan.
    • Ugyanilyen gondolkodási hiba az igazságos világba vetett hit, ami – ezt beláthatjuk, ha körülnézünk a környezetünkben – nyilvánvalóan csak illúzió. Ráadásul minél inkább hisz valaki abban, hogy a világ igazságos, annál inkább ellenséges az adott rendszer áldozataival, elfogadja a létező politikai struktúrákat. „Akinek nincs semmije, az annyit is ér” – ugye, rémlik ez a mondat?
    • Ráadásul Szabó Péter maga a teljes ellentmondás: azt kommunikálja, hogy amit ő elért, azt bárki elérheti. Ugyanakkor jobb, mint az átlagember, hiszen heti 2-3 könyvet olvas, évente milliókat költ személyiségfejlesztésre, kabrióval jár, nem néz tévét, és mindenből csak a legjobbat fogadja el.

Még szerencse, hogy Szabónak nem kell foglalkoznia a kritikákkal, hiszen azok hitvallása szerint csak az irigységből fakadhatnak – zárja Pál Mónika.

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek