Ez embertelen: Orbánék javítóintézetbe zárnák a menekült gyerekeket

A kormány a fiatalkorú bűnelkövetők mellé helyezné a kiskorú menekülteket.

Az Aszódi Javítóintézetben helyezné el a kormány azokat a kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő gyerekeket, akik az országos „gyermekotthon korszerűsítő” program miatt kell hogy elhagyják a fóti Károlyi István Gyermekközpontot – írja a Népszava.

A lap értesülését megerősítette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, arra viszont nem válaszoltak, miért éppen ezt a megoldást választották. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kiskorúakat egy büntetés-végrehajtási intézet hátsó kertjébe zárják.

„Ez azt az üzenetet erősíti, hogy menekültnek lenni bűn, menedékkérelmet kérni bűn.”

– jelentette ki a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője, Szekeres Zsolt. Azt is elismerte, hogy Fóton valóban voltak szökések, de erre nem megoldás a kiskorú menekültek elzárása, elszigetelése, ami éppen ellentétest hatást fog elérni. Fizikailag nehezebb lesz elhagyni az intézményt, de sokkal csábítóbb lesz a szökés.

A gyerekmenekültek számának növekedése egyre nagyobb gond világszerte: a gyermekek már több mint a felét teszik ki a hazájukból az erőszak, üldöztetés és hátrányos megkülönböztetés elől menekülőknek.

(címlapfotó: AFP)

Valódi Hírek