Fekete lyukba került az MSZP, ahonnan nincs menekvés

Zárug Péter politológus az Alfahírnek adott interjút. Ebből idézünk pár érdekesebb tételt:

„Eseményhorizontra került az MSZP, vagyis egy olyan politikai fekete lyuk környékére, ahonnan nincs menekvés. A vég elkerülhetetlen. Tételesen felsoroltam, hogy miért.

Nulla a párt rekrutációs (toborzó- a szerk.) képessége, nulla a karrierkínálati lehetősége, a parlamenti frakció 2006-tól örökítette az összes konfliktusát, nincs integráló tekintély a párt élén. Aztán adminisztrációja végletesen legyengült, anyagilag adósságspirálba került, külső befolyásolási lehetősége megnőtt, ideológiai céljai érdemben megszűntek, három párt is hitelesebben képviselte ezeket (…)

Az MSZP elmulasztotta azt a lehetőséget, amit kínált neki ez a ciklus. (…) Addig sem jutott el, hogy egy erős és tekintélyes vezetőt válasszon. Miközben minden életfunkciója a pártnak egyre lassult, addig Tóbiás majd Molnár Gyula zsebre dugott kézzel nézte a kezük alatt kimúló struktúrát.

Persze voltak, akik látták ezt, és voltak, akik megélhetésük szemszögéből, saját karrierjük oldaláról közelítettek a kérdéshez. Ahogy a harcra készség ideologikus, teleologikus hiánya is demoralizáló lehetett. Például Demeter Mártának.”