A Fidesz válságtanácsot hívott össze, nehogy teljesen összeomoljon az MSZP

Meglepő módon kellemetlenül érintené Orbánékat, ha az MSZP végleg a süllyesztőbe kerülne.

Botka László bukására számítottak már a fideszesek, sőt, korábbra is jósolták azt – írja egy párthoz közeli forrásra hivatkozva a hvg.hu.

A Fidesz keddre összehívott értekezletén vette sorra a lehetőségeket, a megbeszélésen Orbán is részt vett, ez is jelzi: a kormánypártnak nem mindegy, mi lesz az MSZP sorsa. Persze nem a szocialisták iránt érzett aggodalom vezeti a fideszes politikusokat.

„Ez a kilenc százalék, amin most állnak, nagyon jó. Azt kívánom, hogy őrizzék meg”

– mondta hétfő délután nem kevés gúnnyal a hangjában egy vezető tisztséget is betöltő kormánypárti képviselő, de a Fideszből és a KDNP-ből rajta kívül is többen mondták azt, hogy a Fidesznek a hétfő reggeli állapotában „kell” az MSZP: se gyengébben, sem erősebben.

A fideszeseknek ugyanis szükségük van az MSZP-re ahhoz, hogy meg tudják őrizni a „centrális erőtér” stratégiáját. Amennyiben ugyanis a szocialisták süllyesztőbe mennek, szavazóik jó eséllyel fognak a Jobbikhoz vándorolni.

Az MSZP–Jobbik átszavazásra több időközi választás eredménye is példa lehetett az elmúlt években: ahol a Jobbik nem indított jelöltet, a hívei átszavaztak és győzelemre segítették a baloldal jelöltjét, de a fordítottja is előfordult.

Ezért a Fidesznek elemi érdeke lélegeztetőgépen tartani az MSZP-t a választásokig, hogy ne csússzon el nagyon a Jobbik irányába az ellenzéki térfél.

Valódi Hírek