Drasztikusan drágult a vaj, a sajt és a sertéshús

A KSH adatai szerint rendesen megugrott az infláció augusztusban, úgyhogy nem kell csodálkozni, ha ezentúl még nagyobb tömeggel találkozunk az ételosztásokon.

A KSH péntek reggel közzétett adatai szerint a mutató 2,6 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Ez jócskán meghaladja a júliusban regisztrált 2,1 százalékot, de az elemzői előrejelzésekben szereplő 2,5 százalékos szintnél is magasabb.

A gyógyszerek, lakással, háztartással kapcsolatos cikkek ára átlagosan 3,3, az üzemanyagoké 5,8 százalékkal nőtt. Igazi érvágás, hogy az átlagnál nagyobb ütemben drágultak az élelmiszerek, amelyeknél 3,2 százalékos a növekedés.

Ezen belül voltak olyan tételek, ahol igen drasztikus volt a drágulás mértéke. A vajak, vajkrémek ugyanis 12,5, a sajtok 10,8, a sertéshús 9,9, a párizsi, kolbász 7,0, a kávé 6,2, a cukor és a kenyér 5,3 százalékkal drágult.

Jó hír, hogy farhát legalább kerülhet az asztalra vasárnaponként, a baromfihús ára csökkent.

A tartós fogyasztási cikkekért és a szolgáltatásokért átlagosan 0,1 százalékkal kellett többet fizetni, és persze a szeszes italok, dohányáruk is drágultak, átlagosan 5,8 százakkal.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson a valóság!