„Végignézte az egész busz, ahogy egy szatír fogdossa a tinilány melleit”

Kampány indult a nők utcai zaklatása ellen – a végső cél a törvénymódosítás.

Korábban mi is beszámoltunk a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű emberjogi Facebook-csoport felhívásáról, amelyben arra kérték a magyar nőket: küldjék el nekik azokat a beszólásokat, amiket az utcán kaptak idegen férfiaktól.

Az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet: az obszcén, trágár beszólások, olykor egyenesen fenyegető szexuális ajánlatok magyar nők millióinak keserítik meg az életét, mindennapos szinten. A legtöbben (halál)félelemről, pánikról, megalázottságról és tehetetlenségről számolnak be.

A csoport alapítója, Mérő Vera a hvg.hu-nak adott interjút, ebből idézzük az interjúalany legerősebb mondatait:

Mérő Vera

  • Többnyire már kiskamaszként megtalál bennünket a zaklatás. A nyílt színi zaklatásról szóló történetek nagyjából harmada azzal kezdődik, hogy 11-12 éves voltam. Én is épp 11 múltam, amikor valaki először az arcomba verte a pélót a metrón. Még 20 év távlatából is pontosan emlékszem az arcára, a szagára, a farkára, a kötött pulcsijára annak az ötvenes pocakos, potrohos pasinak.
  • Már az óvodában is azt hallgatjuk, ha Jancsi meghúzza Julcsi haját, akkor azt azért teszi, mert a kislány tetszik neki. Az agresszíven viselkedő, durván játszó kisfiúkra nem egyszer legyintgetünk, hogy „a fiúk már csak ilyenek”. Ezeket az üzeneteket viszont a gyerekek is hallgatják, és levonják belőlük a megfelelő következtetéseket, leginkább azt, hogy ez a világ rendje. (…) Tudatosítani kell: a felháborodás jogos, ne vedd természetesnek, ha ocsmányságokat szólnak be neked, vagy bárkinek a környezetedben.
  • Nagyon fontos a beleegyezés kultúrájára való nevelés. Én például azon keresztül próbálom erre tanítani az 5 éves unokahúgomat, hogy csikizem, röhög, röhög és röhög, de amikor azt mondja, hogy ne, ez már nem jó, elég, akkor abban a pillanatban felemelem a kezemet, és ezt várom el tőle én is, amikor a fejemen ugrál. Mindegy is, hogy kisfiú vagy kislány, felnőtt vagy gyerek, ha valaki nemet mond bármire, azonnal leállsz. Ez az alapszabály. Meg az, hogy a tested a tiéd, csak az, és csak akkor nyúlhat hozzá, amikor megengeded.
  • Érdemes szem előtt tartani, hogy aki (ocsmány módon) beszólogat vagy zaklatni kezd egy nőt az utcán, mindezt azért teszi, mert hatalmat akar gyakorolni a nő felett, mert másképp valószínűleg nem léphetne interakcióba vele, teljesen esélytelen, hogy az a nő valaha elmenjen vele randizni.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene csoport kampányának végső célja egy jogszabály- vagy törvénymódosítás lenne, hogy az utcai zaklatás ismert tényállás legyen a Btk.-ban. Addig is az olvasók által beküldött zaklató szövegekből kampányfilmet készítenek, színészek közreműködésével.

„Amit most csinálunk, az egy szemmel láthatóan elég éles rámutatás a jogalkotónak arra, hogy tessék társadalomkövetőnek lenni, tessék tudomásul venni ezt a százezreket, milliókat érintő problémát, és válaszlépéseket tenni.” – fogalmaz Mérő Vera.

(Az interjút itt tudod elolvasni teljes terjedelemben.)

NYF-kommentár: Elég volt a nők utcai zaklatásából, a trágár beszólásokból, a fenyegető szexuális ajánlattételekből! Ez a legkevésbé sem európai viselkedés, ami traumatizálja a nőket, egyúttal lejáratja a férfiakat.

Oszd meg cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek