Szijjártó bejelentette: Magyarország megszakítja Hollandiával a nagyköveti kapcsolatot

Miért nem üzenünk rögtön hadat nekik?

Szijjártó Péter (aki valami fatális tévedés folytán a külügyminisztere ennek az országnak) pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt.

Szijjártó úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, és hogy „ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés”. Ügyvivői szintű kapcsolatban maradunk az országgal.

Az üzengetés már csütörtökön elkezdődött: Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának a muszlim terroristákról azt mondta, hogy „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. A nagykövet marxistának nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

Szijjártó szerint ezzel a nagykövet Magyarországot méltóságában és szuverenitásában sértő nyilatkozatot tett.

A nagykövet hazahívása mellett Szijjártó arra utasította a magyar ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen utasítsa vissza Hollandia nagykövetének rágalmait, valamint kérjen magyarázatot, hogy „a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így”.

Szijjártó Péter emellett azt is mondta, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.

(Index nyomán)

Valódi Hírek